USA vasevargad viisid Lincolni mõõga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abraham Lincoln 1863. aasta fotol
Abraham Lincoln 1863. aasta fotol Foto: SCANPIX

USA meedia andmetel varastasid vasevargad kunagise presidendi Abraham Lincolni matmiskohal olevalt kujult mõõga.

Lincolni hauamonument asub Illinoisis Springfieldis Oak Ridge`i surnuaial, kirjutab foxnews.com.

Lincolini mälestussammas valmis aastatel 1869 – 1874.

Vasevargad murdsid mõõga kuju käest käepideme juurest. Arvatakse, et vargus leidis aset siis, kui surnuaed oli suletud. Mõõga puudumise avastas üks surnuaia töötajatest.

Viimati võtsid vargad sellelt kujult mõõga 1890. aastal. Siis oli mõõk valmistatud kodusõja-aegsete kahurite sulatamisel saadud pronksist.

Lincolni memoriaalil on neli kujudegruppi, mis esindavad 1861 – 1865 USA põhja ja lõuna vahelises konfliktis osalenud väeüksusi – kahurväge, jalaväge, ratsaväge ja mereväge.

«Me ei suuda välja mõelda, miks keegi selle mõõgaga peale hakkab. Raske uskuda, et keegi ronis kuju juurde ja murdis mõõga,» lausus Illinoisi ajaloosäilitamise agentuuri esindaja Dave Blanchette.

Ta lisas, et kujule plaanitakse mõõk tagasi anda.

35-meetrine obelisk on enamjaolt graniidist. Fragment Rooma Servia müürist, mis ehitati 578. aastal eKr, kingiti roomlaste poolt ning lisati hiljem mälestusmärgile.

Abraham Lincoln oli USA 16. president. Ta tapeti konföderatsiooni pooldaja John Wilkes Boothi poolt 1865. aasta aprillis paar päeva pärast lõunaosariikide allaandmist. Lincoln oli siis 56-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles