VÕRDLE Kumb on parem: klassika või tänapäev?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eminem
Eminem Foto: Christopher Polk / AFP

Ka räpimaailma ei saa mööda kiiresti pealetulevatest trendidest ja muudatustest. Sellepärast ongi räpimaailm viimase 30 aastaga üle elanud märkimisväärsed muudatused. Ja nende muudatuste üle ei oleks uhke ei Tupac ega The Notorious B.I.G.

Räpimaailma valge kuningas Eminem tuli mõned päevad tagasi üllatuslikult välja oma uue albumiga «Kamikaze». Peale teravate ridade USA presidendi Donald Trumpi ja mitme teise vastumeelse karakteri suunas, tõi Eminem ühes laulus välja ka vastumeelsuse tänapäeva SoundCloudi räpparite vastu.

Viimaseid kutsutakse ka solvavalt «sonivateks räppariteks» («mumble rap»).

Eminem
Eminem Foto: ANDREW KELLY/Reuters

Kahe erineva perioodi illustreerivateks näideteks on Coolio laul «Gangstar's Paradise», mis on avaldatud 1995. aastal ja oli filmi «Dangerous Minds» tunnuslugu. Loo kogupikkus 4:15 minutit.

Laulu sisu: 

Coolio laulab, et kuritegevus on temalt röövinud igasuguse lootuse tuleviku osas ja et tal on halvad suhted oma emaga. Kuid järgmisel hetkel ähvardab Coolio rivaaljõuke kindla surmaga, kui nad teda ei austa või tema territooriumile tungivad. Samal ajal seletab Coolio, kuidas ta sattus sellisesse olukorda. Ta räägib, kuidas tema kasvatus hoiab teda vangis ihaga võimu, raha ja tapmise osas. Kuid samas tunnistab mees, et ta ei ole kindel, kas ja kui kaua ta tänavatel veel vastu peab. Läbi muusikalise harmoonia toob Coolio esile vägivalla küünilise natuuri, millest ta ka iseosa võtab. Ta selgitab ka, kuidas indiviidide ahnus, isekus ning hariduse ja eeskujude puudumine aitab kaasa tänavatel valitsevale kaosele. Coolio lõpetab oma teekonna lootusetu tunnistusega: tema olukord ja keskkond ei muutu kunagi.

«Gangstar's Paradise'i» on YouTube'is erinevate üleslaadimistega kokku kuulatud umbes 80 miljonit korda. 

Teine lugu on Lil Pumpi «Gucci Gang». Laul avaldati eelmise aasta 31. augustil. Loo kogupikkus on 2:04.

Loo sisu: 

otsene narratiiv puudub, aga see räägib tarbimiskultuurist ning selle mõjust inimestele ja ühiskonnale.

YouTube'is on laulu ühel kanalil kuulatud 783 miljonit korda.

Räpp ei ole kindlasti kõikidele ning maitse üle ei vaielda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles