Kuum kõlakas ja loogiline seletus: kas pisiplikade iidolist Elsast tehakse filmi järjes lesbi?

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Lumekuninganna ja igavene talv» (2013)
«Lumekuninganna ja igavene talv» (2013) Foto: Disney Enterprises Inc.

Juba mõnda aega käib meedias uskumatuna tunduv arutelu menufilmi «Frozen» ehk eesti keeles «Lumekuninganna ja igavene talv» kauaoodatud järje kohta ühest täiesti ootamatust perspektiivist: küsimuse alla on võetud filmi teismelise kangelanna Elsa seksuaalne orientatsioon.

Filmi järje ilmumiseni on tänaseks aega üle aasta, ent kahtlased kuulujututuuled võtavad paljudel printside ja printsesside romantika austajatel südame alt kergelt jäiseks: väidetavalt olla Disney valmistumas peagi tegema ametlikku avaldust, et Elsa tõepoolest omasooihar on. Seda koos uudisega, et romanss algavat Elsal koos uue tegelase Arendelle'iga, kellele annab hääle vastuoluline (ning avalikult biseksuaalne) Evan Rachel Wood (kes on ametlikult kinnitatud näitleja alates juulikuust).

Kõlakas sai alguse filmiuudiste veebilehelt Revenge of the Fans ning põhines väidetavalt paaril väga usaldusväärsel allikal. Et veebileht ise on küllalt mainekas, võttis uudis tuld ning edasi leekisid skandaaliootuses juba kõik suured uudistekanalid. 

Veebileht toetub oma allikatele lisaks ka filmimeeskonna intervjuudes antud vihjetele, mis näivad kõik osutavat jäise lossi kohale tekkiva vikerkaare suunas: filmitegijad ise on ju otsesõnu kinnitanud, et Elsa seksuaalne orientatsioon on olnud pikalt arutelu all, kuna paljud fännid on seda soovinud. Silmas peeti siin Twitteri-kampaaniat #GiveElsaAGirlfriend ehk «andke Elsale tüdruksõber».


Kusjuures, filmi Oscari pälvinud tunnuslugu «Olgu nii» (Let It Go) võeti ju LGBTQ kogukonnas selle mitmetitõlgendatavuse pärast omaalgatuslikult vastu kui hümn nn kapist välja tulemisele. 

Tegu poleks seejuures isegi mitte esimese geitegelasega Disney koguperefilmis – see jää murti juba küllaltki hiljuti välja tulnud filmis «Kaunitar ja koletis», mille tegelane LeFou lavastajalt meedias ametliku geitunnistuse sai (ning mispärast film Venemaal alla 16-aastastele ära keelati).

Vaatamata kõlakatele hoiavad filmitegijad aga suu lukus mis lukus ning siit ka seletus: selge on see, et Disney püüab olla solidaarne ja arvestada kõikide oma teoste fännidega, mistõttu jätkub ka salatsemine. Küll aga ei saa keegi seda neile pahaks panna, kuna filmi tulekuni on aega veel oi-kui-palju, et juba sellest räägitakse – üheks peamiseks loogiliseks seletuseks antud kõlakale ongi selle võime meedias uudiskünnist ületada. Tegelikkuses ei usu keegi, et Disney nii julge – või pigemini mõttetult ohtliku – sammu ette võtaks, kui vaadata filmi potentsiaalset kassamenu (2013. aasta film tõi sisse kolossaalsed 1,2 miljardit dollarit). Eriti veel arvestades, et juba on läbi viidud uuringuidki, kuidas säärane ootamatu lüke näiteks brittidele võiks meeldida (ei meeldi vähemalt ühele kolmandikule küsitletuist).

Kõige tõenäolisema stsenaariumi kohaselt kirjutatakse eelpoolnimetatud Woodi tegelaskujuga filmi sisse veidi ebatüüpilisem naistegelane, kes on tuntavalt feministliku maailmavaatega või – miks ka mitte – vihjamisi printsidest mitte kuigivõrd huvitatud. Ilmselt tekib tegelasel kangelannaga põnev sõprus või vaen, aga kõik mis puudutab aga kultusliku Elsa armuelu, siis laheneb siin kõik arvatavasti siiski juba üpris hariliku muinasjutu vaimus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles