Suurlinnade trend on jõudnud Tallinna: pealinna uus restoran palub, et vanemad oma lapsi õhtusöögile kaasa ei võtaks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn 03.09.2018
Noya restoran. 

Restoran Noya
FOTO:SANDER ILVEST/EESTI MEEDIA
Tallinn 03.09.2018 Noya restoran. Restoran Noya FOTO:SANDER ILVEST/EESTI MEEDIA Foto: Sander Ilvest / Postimees

Augustis lahvatas arutelu selle üle, kas väikelapsi on õige teatrisse kaasa võtta või mitte, teema läks kuumaks ja kaasa rääkisid nii Maria Ulfsak, Madis Milling kui Brigita Murutar. Nüüd on käes toidukohtade kord, sest Eestisse on jõudnud trend, mille kohaselt väikelastega pered õhtusel tunnil restoranidesse enam oodatud ei ole.

Rotermanni kvartalis asub värskelt avatud restoran Noya, mille kontseptsiooniks on ühendada endas põhjamaised toidutraditsioonid ja toorained ning Jaapani kokanduskunst. Samuti on restorani kodulehel kirjas, et lapsed on restorani teretulnud kuni kella seitsmeni. Pärast seda võivad restoranis viibida lapsed, kel vanust vähemalt 10. eluaastat. 

Sarnane piirang väikelastega peredele on Eestis üpris haruldane. Samas on ka näiteks restoran Ö oma kodulehel välja toonud järgneva: «Lapsed, kes on harjunud vanematega koos restoranis õhtustama ja tunnevad restorani etiketti, on meile väga teretulnud.» Jätkates: «Nooremate kui 7-aastaste lastega peredel soovitame kõigi heaolu nimel õhtustada meie sõsarrestoranis Kaks Kokka, mis asub kohe Ö kõrval ja on casual-dining restoran.»

Ka Swissôtel Tallinna Horisondi restoranis on välja toodud järgev: «Palume, et lapsed viibiksid lauas kogu õhtusöögi vältel ja lauast lahkudes palume täiskasvanutel neid saata.»

Elu24 võttis ühendust ka Noya asutaja ja tegevjuhi Triin Sollandiga ja uuris, millest selline otsus? «Lapsed ei peaks olema seal, kus tarbitakse alkoholi,» sõnas Solland Elu24-le.

«Mitte, et täiskasvanuid häiriks see, et lapsed seal on, aga meie arvame, et hilised õhtutunnid ei ole see aeg, kus lapsed peaksid selle melu ja alkoholitarbimise keskel olema. See on peamine põhjus,» lisas ta.  

Tallinn 03.09.2018. Noya restoran. 
Tallinn 03.09.2018. Noya restoran. Foto: SANDER ILVEST / EESTI MEEDIA/SCANPIX

«Kuna meil on ka veinibaar ja pikk õhtusöök, erinevate toitude maitsmised, siis pruugitakse ikkagi ka alkoholi. Samuti on me baariosa avatud kella kaheni öösel - meie külalised tulevad Noyasse nautima pikka ja mõnusat õhtut.»

Sollandi sõnul külastavad lastega pered restorani pigem nädalavahetustel. «Pühapäeval käib meil väga palju peresid, kes tulevad lastega ja pole üldse probleemi. Samamoodi ka varasemad õhtupoolikud - palun väga, kõik on oodatud,» sõnas Solland.

Mujal maailmas on säärane trend kogunud tuure juba mõned aastad. Toome teieni vaid käputäis sarnaseid juhtumeid: 

2011. aastal keelas USA-s tegutsev Mike Vuick oma restoranis McDain's kõik, kel vanust vähem kui 6. eluaastat.

2015. aastal «inspireerisid» karjuvad imikud Flynn’s restorani Austraalias sätestama vanusepiirangut, mille kohaselt on restorani teretulnud lapsed alates 7. eluaastast.

Sel suvel keelas üks Saksamaal asuv restoran alates kella viiest õhtul restorani sisenemise kõigil alla 14. aastastel lastel. Eesmärgiks lubada külastajatel nautida rahulikku õhkkonda, ilma, et ülemeelikud ja halvasti käituvad lapsed nende õhtut segaksid. 

Hea lugeja, mida arvad sina sellistest piirangutest?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles