Vargad panid pihta kunagise kõige rikkama inimese kullast lõunasöögikarbi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mir Osman Ali Khan (1886 – 1967)
Mir Osman Ali Khan (1886 – 1967) Foto: Wikipedia.org

India lõunaosas asuva Hyderabadi politsei otsib, kes viis endise valitseja Mir Osman Ali Khani (1886 – 1967) kullast lõunasöögikarbi, mida kaunistavad teemantid.

Vargad viisid veel kullast teetassi, millel on rubiinid, kuldse teelusika ja alustassi, mis koos kaaluvad kolm kilogrammi ja mille väärtus on umbes seitse miljonit dollarit (6 miljonit eurot), teatab msn.com.

Mir Osman Ali Khan oli India Hyderabadi viimane kuningas, keda 1930. - 1940. aastatel peeti maailma kõige rikkamaks inimeseks. Ta valitses Hyderabadi alasid 1911 – 1948, mil need liideti ühtse India riigiga.

India Hyderabad
India Hyderabad Foto: Wikipedia.org

Politsei sai 3. augustil teate, et Hyderabadis endises valitsejapalees asuvast Nizami muuseumist on viidud kaasa väärtuslikke esemeid, mille seas on ka hindamatu väärtusega kullast lõunasöögikarp.

Kümme aastat tagasi viidi teisest Hyderabadi muuseumist mõõk, mis kuulus Khanide valitsejasuguvõsale ning seda ei ole seni leitud.

Hyderabadi politsei teatel on neil nüüdses varguses kaks kahtlusalust, kes jäid muuseumi turvakaamerate lindistusele enne, kui nad kaamerad oma teo toime panemise eelselt lõhkusid.

Kaasa viidud museaalid olid klaasist vitriinis, mille üks osa kruviti asjade kättesaamiseks ära.

Nizami muuseum avati 2000. aastal. Seal on väljas Hyderabadi viimase valitsejale ja tema pereliikmetele kuulunud asju, millest suur osa on kullast ja kaetud vääriskividega.

India Hyderabadi endiste valitsejate lossi troonisaal
India Hyderabadi endiste valitsejate lossi troonisaal Foto: Wikipedia.org

Muuseumi kõige kallimaks museaaliks on Jacobi teemant, mis on munasuurune, kaaludes 36 grammi, ja mille väärtus on numbes 200 miljonit dollarit.

USA väljaanne Time pani Mir Osman Ali Khani 1937. aasta märtsinumbri esikaanele, kuna siis peeti teda maailma kõige rikkamaks inimeseks. Kinnitamata andmetel oli ta vara suurus kaks miljardit dollarit (1,72 miljardit eurot). Tänapäevases vääringus on see 34,9 miljardit dollarit (30 miljardit eurot).

Mir Osman Ali Khan (1886 – 1967)
Mir Osman Ali Khan (1886 – 1967) Foto: Wikipedia.org

Hyderabad on linn Indias, Telangana ja Andhra Pradeshi osariigi ühine pealinn. Ta on Telangana osariigi suurim linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles