Naistemees ja autoeedi? 30 huvitavat fakti Rowan Atkinsoni elust, mida keegi üldiselt ei tea

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rowan Atkinson Mr. Beanina (1997)
Rowan Atkinson Mr. Beanina (1997) Foto: A WORKING TITLE FILM / Ronald Gr / Scanpix

Rowan Atkinsoni näol on tegu kahtlemata ühe maailma tuntuima inglise koomikuga, kelle loodud kentsaka Mr. Beani karakteri tunnevad une pealt ära ka hiinlased. Pole imestada, ega imesta ka näitleja ise, et just selle viimasena teda maailmas ennekõike just tuntaksegi, kuid päris kindlasti ei piirdu Atkinsoni talent ning karjäär vaid Härra Oa rolliga. Noppisime värvika näitleja kirevast eluloost välja mõned põnevad faktid.

1. Hääl, mida Atkinson kasutab Mr. Beani rollis, oli tal välja töötatud juba palju varem: 1979. aastal rääkis koomik samasuguse ninahäälega naljasarja «Need pole kella üheksased uudised» sketšis «Mees, kes armastab kempsusid». 

2. Atkinson kokutab kergelt, eriti b-tähega sõnade puhul, ning sai sellest jagu, hakates tähte eriti ilmekalt rõhutama, tehes sellest oma originaalse koomika ühe vahendi. Sel põhjusel sündis ka Mr. Beani nimi ning iseäralikult minimaalne kõne. 


3. Mr. Beani karakteri mõtles Atkinson välja Oxfordi ülikoolis magistrikraadi tehes.

4. Ta sündis 6. jaanuaril 1955 Inglismaal Durhamis farmerite perre ning tal on kaks vanemat venda: Rodney ja Rupert (oli ka kolmas, Paul, kes suri lapsena).

5. Tema majandusteadlasest vanem vend Rodney Atkinson on üks häälekamaid euroskeptikuid, veebilehe freenations.net looja ning tuntud Brexiti pooldaja.

6. Ta on hariduse poolest diplomeeritud elektriinsener, mida õppis Newcastle'i ülikoolis.

7. Ta sai oma esimese tunnustuse koomikuna augustis 1976, kui esines Edinburgh Festival Fringe festivali tudengite revüüetenduses. Üks tema kuulsamaid noousaja sketše ongi inspireeritud koolipõlvest, milles karikeerib tabavalt (kuigi eestlastele ehk võõrast) inglise koolide tüüpilist õpetajat.

8. Üleriigiline kuulsus saabus tema jaoks osalemisega sarjas «Need pole kella üheksased uudised». Seal tegi Atkinson koos kolleegidega kord huumorisketši, kus tuntud BBC lastesaadete juhile Rolf Harrisele saadetakse saatesse röövitud lapsi. 2014. aastal paljastati saatejuht tõepoolest pedofiilina, kes mõisteti tagantjärele süüdi 12 seksuaalse ahistamise juhtumis lapseealiste tüdrukute vastu (kuriteod pani ta toime oma kuulsuse tipul, 1980ndatel). Tänaseks on 88-aastane pedofiil taas vabaduses, kuid talt on ära võetud talle omal ajal omistatud riiklikud autasud. 

9. Atkinson on kuulsa sketšisarja «The Blackadder» üks loojatest. Tema sulest on kogu sarja esimene hooaeg (kirjutatud kahasse Richard Curtisega). Kusjuures, näitleja on tunnistanud, et tal olnud enne kaamerate käimapanekut veel õrna aimugi, kuidas oma karakterit mängida, ning lasi tegelaskujul sündida käigu pealt. 

10. «Blackadder II» võtetel aastal 1986. kohtus ta oma abikaasa Sunetra Sastryga, kes oli sarja grimmikunstnik.

Rowan Atkinson ja Sunetra Sastry prints Williami and Kate Middletoni pulmas.
Rowan Atkinson ja Sunetra Sastry prints Williami and Kate Middletoni pulmas. Foto: Tim Ireland / PA Wire/Press Association Images

11. Sarja kolmandal hooajal ei kandnud Atkinsoni tegelaskuju habet, kuna grimmikunstnikust uuele pruudile lihtsalt ei meeldinud see.

12. Nad abiellusid 1990. aastal ning neile sündis kaks last: poeg Ben ja tütar Lily

13. Paar lahutas abielu 2015. aastal näitleja skandaalse truudusetuse tõttu: mees oli juba üle aasta abikaasast võõrdunud ning suhtes endast ligi 30 aastat noorema näitlejanna Louise Fordiga. Huvitav fakt: kui Atkinson ning tema eksabikaasa käisid prints Williami ja hertsoginna Kate'i pulmas, siis Louise Ford kehastas Kate'i telesarjas «Windsorid». 

«Windsorid»: Louise Ford paremalt kolmas
«Windsorid»: Louise Ford paremalt kolmas Foto: channel 4

14. Aastal 2017. sai Atkinsonist 62 aasta vanuses uuesti isa.

15. Viimane Mr. Beani film ilmus 2007, mis Atkinsoni sõnul jäigi viimaseks, kuna näiteja tundis, et on rolli jaoks juba liiga vana. «Ma tahan, et Mr. Beani mäletataks noorena,» põhjendas ta.

16. Ometi murdis Atkinson oma lubadust Mr. Bean ajalukku jätta ning kehastus karakteriks 2012. aasta Londoni olümpiamängude avatseremooniaks.

17. Uuesti murdis ta lubadust 2017. aastal, kui müüs Mr. Beani hiinlastele, mängides filmis «Top Funny Comedian». Press nägi lükkes rahahäda: lahutus abikaasast läks Atkinsonile maksma miljoneid.

18. Tema esimene filmiroll oli James Bondi 1983. aasta filmis «Never Say Never Again», kus ta kehastas tobedat riigiametnikku Nigel Small-Fawcetti.

19. Filmis «Neli pulma ja üks matus» mängis Atkinson preestrit, mis on jäänud ajalukku kui üks tema kuulsamaid rolle. Huvitaval kombel kaaluti selle osatäitjaks algselt aga hoopis Charlie Sheeni, kuna Atkinsoni peeti karakteri jaoks tol hetkel liiga suure kaliibriga tegijaks.

20. Ta andis 1994. aastal oma hääle legendaarse joonisfilmi «Lõvikuningas» lind Zazule, kelle rolli kaaluti sõna otseses mõttes kõiki briti koomikuid. Kui Atkinson välja valiti, siis otsustati lihvida ka Zazu tegelaskuju Mr. Beani järgi.

21. «Johnny Englishi» 2003. aasta filmis kihutav Aston Martin oli Atkinsoni isiklik masin. Aastaid varem, 1989. aastal sõitis ta samuti isikliku Aston Martiniga filmis «The Tall Guy». Lisaks on tal eriline suhe Johnny Englishi Rolls-Royce'iga:

22. Tal õnnestus 2011. aastal kimada end Kia Cee'diga brittide kuulsa autosaate «Top Gear» saatekülaliste edetabeli tippu. Hiljem seljatas teda napilt «Sõprade» staar Matt LeBlanc.

23. Üldse on tegemist suuremat sorti autofanatiga: Atkinsonil on silmapaistev autokollektsioon (Aston Martin, Honda, Audi, isiklik McLareni F1) ning ta on koguni kirjutanud mitmetele autoajakirjadele artikleid.

24. Viimasega on mees teinud kaks avarii. Kord põrutas näitleja oma miljon dollarit maksnud F1ga tagant sisse 600-taalasele Mini Metrole. Kumbki auto liiga hullusti viga ei saanud, lahku mindi viisakalt. Teine kord aga oli avarii teiseks pooleks puu, seega sai vormelimasin kõvasti kannatada. Ligi aasta aega paranduses olnud masina kindlustussummat peetakse briti meedia kohaselt üheks aegade suurimaks väljamakseks: Atkinson sai üle 900 000 naela kahjutasu.

25. Avarii suutis ta teha ka aastal 2001, seda Darlingtoni võidusõidurajal toimunud Aston Martini omanike klubi sündmusel ning toona lõpetas mättas tema Aston Martin V8 Zagato. Näitleja ise viga õnneks ei saanud.

26. Kord lendas Atkinson Keenias kodumaale eralennukiga, mille piloot teadvuse kaotas. Atkinson suutis kiiresti reageerida, tegi endale juhtimispaneeli kiiresti selgeks ning võttis lennuki üle, kuniks piloot teadvusele tuli.

27. Piloodilube tal pole, küll aga omab ta veoki juhtimise luba.

28. Üks masin, mida Atkinson enda sõnul iialgi omada ei taha, on Porsche. «Porched on imelised autod, aga mul on nendega probleem – ma ei saaks nendega elada. Tunnen, et Porsche-omanikud pole minu masti rahvas.» On mõnel alles mured!

29. Johnny Englishi tegelaskuju põhineb tegelasel, kelle Atkinson kujundas Barclaycard krediitkaardi telereklaami jaoks.

30. Atkinsoni tütar Lily Atkinson mängis 2011. aasta Johnny Englishi filmis tüdrukut, kellelt isa tegelaskuju ratastooliralli stseeni jaoks kiivri varastab.

Rowan Atkinsoni saab äpuvõitu spioonirollis taas näha juba õige pea: «Johnny English asub vastulöögile» tuleb Apollo Kinodesse juba 19. oktoobril. Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles