Kokaraamat rokib täiega

, veebireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Ilves on ära teinud suure töö rahva lugemisnälja kustutamisel.
Evelin Ilves on ära teinud suure töö rahva lugemisnälja kustutamisel. Foto: SCANPIX

Raamatumüügi edetabelites troonib Evelin Ilvese tüvitekst «Kingitud maitsed». Küsime maailma riigipeade abikaasadelt, kuidas raamat meeldib.


Venemaa esimene leedi Svetlana Vladimirovna Medvedeva: «Meil siin Kremlis võeti Evelin Lembitovna gastronoomiaõpik vastu suure rahuldustundega. Lugesime koos Ljudmila Aleksandrovna Putinaga ja nostalgitsesime täiega. «Kingitud maitsed» tuletab meelde Stalini-aegset kultusteost «Raamat tervislikust ja maitsvast toidust», nood retseptid kõlasid lihtsa inimese jaoks ka üpris ulmeliselt. Praegu ei saa produktidega varustamise üle vähemalt Moskvas eriti kurta. Teil seal Baltikumis on kindlasti palju-palju raskem.»

Prantsusmaa esimene leedi Carla Bruni-Sarkozy: «Sain Eesti presidendiproualt mitu head ideed. Esimese asjana lasen oma varbaküüned samuti roheliseks värvida.»

USA esimene leedi Michelle Obama: «Raamat on super, kahjuks pidin selle abikaasa eest ära peitma, muidu hakkab mister Obama esitama vastikuid küsimusi stiilis «Miks tuumariigi president peab sööma hamburgereid ja friikartuleid, seeaeg kui Toomas Hendrik Ilves maiustab borši, pliinide ja teiste eesti rahvustoitudega?». Kuid sorri, mul tõesti pole mahti kogu aeg köögis passida.»

Angela Merkeli abikaasa Joa­chim Sauer: «Mulle kui üksikule meesterahvale imponeeris rohkem Jüri Pino kirjutatud «Teise päeva toidud», kus õpetatakse muna- ja leivapraadimist ning teisi lihtsaid ellujäämisnippe.»

Suurbritannia kuninganna Elizabeth II abikaasa, Edinburghi hertsog prints Philip: «Onu Bella «Koduperemehe käsiraamat» oli ka üpris mõnus lektüür, eriti südamelähedaseks kujunesid leheküljed, kus käsitleti puskariajamist.»

Tarja Haloneni abikaasa Pentti Arajärvi: «Jah, raamatus on palju häid retsepte, kuid mis kasu neist tõuseb? Ma võin küpsetada tont teab mis peeneid pipstükke, teha striptiisi, mängida viiulit, aga kui Tarja töölt koju jõuab, nõuab ta ikka pippuripihvi, õlut ja jalgpalli. Ei tahaks sel teemal pikemalt peatuda. Nagunii hüütakse mind Soome esimeseks eediks.»

Valgevene esimene leedi Galina Rodionovna Lukašenka: «Ma ütlesin Aleksander Lukašenkale juba enne pulmi selge sõnaga, et mina talle süüa vaaritama ei hakka, punkt! Naise koht pole köögis, vaid põllul, tehases või kultuuritööl. Arusaam, et naine peab abikaasat toitma ja poputama, on XXI sajandil iganenud. Kõigil oleks aeg sellest ükskord aru saada.»

Albaania esimene leedi Teuta Topi-Mema: «Täheldasin huviga, et nagu Albaania, nõnda ka Eesti köögis on au sees verest tehtud toidud: verileib, verikäkk, verivorst, kama. Soovitan Evelin Ilvese kokaraamatut kõigile vampiiridele.»

Bulgaaria esimene leedi Zorka Petrova Parvanova: «Tahtsin oma varbaküüned roheliseks värvida, aga abikaasa arvas, et Bulgaaria presidendi abikaasale see ikka ei sobi, mõjub nagu eputamisena.»

Kreeka esimene leedi May Panou: «Hinnatundlikule lugejale, nagu meie, kreeklased, olude sunnil praegu kahjuks oleme, jääb Evelin Ilvese lõputu mantra tervislikust toidust paganama kaugeks. Kuidas ta seda endale ette kujutab? Puhas liha on kallis, ökojuurikaid ei jaksa koju tuua, kui isiklikku aialappi ei ole, tuleb kõik endal turult sularaha eest osta.»

Läti esimene leedi Dace Seisuma: «Minu varbaküüned olid veel hiljuti samuti rohelised. Õnneks minu nahaarst kirjutas head salvi, mis küüned varvaste küljest irrutas. Võin salvi retsepti Eesti presidendi prouale saata, kui huvi on.»

Poola esimene leedi Anna Komorowska: «Proua Ilvese kokaraamatu leheküljele 48 on sattunud eksitav viga. Masurkat tantsitakse kahekesi, mitte kuuekesi, taktimõõduks on ¾, mitte  7/12, tegemist on hüppe-, mitte kükktantsuga. Kui hoolega otsida, leiaks vigu ilmselt rohkemgi, see masurka-asi on lihtsalt esimene, mis silma jäi. Raamatu järgmistes trükkides saab eksitus loodetavasti parandatud.»

Rumeenia esimene leedi Maria Băsescu: «Tundub, et Evelin Ilvesel on liiga optimistlik ettekujutus lihtsate inimeste ostuvõimest. Oleks aeg maa peale tulla ja aduda, et kaugeltki mitte kõigil pole võimalik osta mahepeeti ja butiigikapsast, kui küsimus on selles, kuidas palgapäevani välja venitada. Sel põhjusel kanti «Kingitud maitsed» keelatud raamatute nimekirja, mille levitamine Rumeenias pole soovitatav.»

Serbia esimene leedi Tatjana Tadić: «Imetlen Evelin Ilvese tarmukust ja pealehakkamist. Mul endal pole kokkamise peale erilist talenti, kõik, mis ma pliidile panen, läheb kõrbema. Eelmisel suvel proovisin rulluisutamist, pärast valusat kukkumist pidin siiski tunnistama, et kaugeltki mitte igaühele pole antud linnuna lennelda. Päikest kõigile, kes suudavad võimatut!»

Paavst Benedict XVI: «Proua Evelin Ilves on teinud suure töö, õnnistagu teda Jumal. Mulle kui poissmehele on härra Jüri Pino kokaraamat siiski südamelähedasem. Mis puutub varbaküünte roheliseks tõmbumisse, siis võib tegemist olla küüneseenega, mille vastu on leiutatud imettegev vahend nimega Torusiil. Meil kuurias on mitmed kardinalid Torusiili proovinud ja saavutanud päris ilusaid tulemusi. See viimane pole nüüd küll eriline söögiisujutt, heh-heh, ärge seda lehte pange.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles