Filmipaigana kasutatud kuulsa palee uksed jäid rahapuudusel kinni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caserta palee trooniruum
Caserta palee trooniruum Foto: Wikipedia.org

Itaalias Napoli lähedal asuv loss, milles on filmitud «Star Warsi» ja «Mission Impossible» filme suleti rahapuuduse tõttu külastajatele.

Itaalia praeguses finantskriisis vähenes riigipoolne abi ning lossi töötajatele ei suudeta riigipühadel töötamise eest enam palka maksta, edastab The Telegraph.

Caserta palee rajati 18. sajandil Napoli kuninga Carlo III  eesvedamisel, olles Prantsuse kuulsa Versailles`i lossi võistleja. Sellest sai kuninga peidupaik, kui saratseenidest mereröövlid Napolit ohustasid.

Lisaks eelpool nimetatud filmidele kasutati seda lossi ka Dan Browni bestselleri «Angels and Demons» põhjalt tehtud samanimelise filmi võttepaigana.

Selle nädala teisipäeval, mil Itaalias tähistati riigipüha pühakute päeva, soovisid tuhanded inimesed seda lossi külastada, kuid uksed jäid neile suletuks.

Itaalia valitsusesindaja kinnitusel ei suuda nad lossi 150 pealisele töötajaskonnale maksta palka riigipühadel tööl olemise eest. Siis on palk mitmekordne.

Peaminister Silvio Berlusconi valitsus püüab toime tulla Itaalia võlaga, mis on 1,8 triljonit eurot.

Selle tõttu on kultuurile antavaid summasid kahandatud märgatavalt. Itaalias on sel aastal külastajatele suletud tosinkond vaatamisväärsust.

«Kultuuriministeerium ei saanud lisaraha anda ja selle tõttu jäävad lossi uksed riigipühadel suletuks. Meil on kahju, et pidime suure hulga inimesi minema saatma ning nad jäid kultuurielamusest ilma,» lausus lossi esindaja Paola David.

Berlusconi konservatiivset valitsust kritiseeriti selle eest, et ta kahandas ka selliste kuulsate vaatamisväärsuste nagu Pompeii ja Herculaneum eelarvet. Need kaks linna hävinesid 79. aastal Vesuuvi vulkaani purske tõttu.

«See lausa skandaalne, et maailmapärandi hulka kuuluv loss oli pühakutepäeval suletud rahapuudusel. Enamik Itaalia muuseume oli samas avatud ning inimesed said kunsti ja kultuuri nautida,» sõnas opositsioonis oleva demokraatliku partei esindaja Pina Picierno.

See palee kuulub alates 1997. aastast UNESCO maailmapärandi hulka.  1200 toaga Caserta paleed, mis on Euroopas üks suurimaid, peetakse Napoli barokkarhitektuuri üheks parimaks näiteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles