Skandaalne «Leo Põld» pääseb lõpuks teleekraanile

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna õhtul jõuavad TV 3 ekraanile Postikana (nüüdseks meie seast juba lahkunud Dan Põldroos), Onu Raivo (Liis Lass) ja Leo Põld (Harry Kõrvits).
Täna õhtul jõuavad TV 3 ekraanile Postikana (nüüdseks meie seast juba lahkunud Dan Põldroos), Onu Raivo (Liis Lass) ja Leo Põld (Harry Kõrvits). Foto: TV 3

Hoolimata rahvusringhäälingu pingutustest jõuab täna õhtul kell 22.30 TV 3 ekraanile
Ken Saani skandaalne miniseriaal «Täna õhtul Leo Põld».



«See ei ole lastesaade!» hoiatavad ühest suust nii saate idee autor Ken Saan kui ka telekanal. «Täna õhtul Leo Põld» toetub omaaegsele ETV lastesaatele «Kõige suurem sõber», kus tegutsesid karvane Leopold, Postikana, Äpu ja Onu Raivo.

Kaasa teevad meie seast juba lahkunud Dan Põldroos, omaaegne skandaalitar Liis Lass, tuntud laste sõber Harry Kõrvits ja osa sai ka psühhiaater Jüri Ennet. «Alguses oli meil plaanis elustada kõik meie põlvkonna vanade heade lastesaadete tegelased,» rääkis produtsent Ken Saan. «Toome nad tänasesse päeva ja vaatame, milline on nende saatus olnud.»

Võtted läksid käima 2006. aastal, kuid neli valminud episoodi jäid viieks aastaks publiku eest varjule, sest ERR ei soovinud, et Leo Põllu seiklused stsenarist Jaak Leeri nägemuses publiku ette jõuaksid.

Esimest korda pidi Leo Põld eetris olema 6. septembril 2007. aastal. Paraku esitas ETV Harju maakohtule hagi, milles paluti keelata TV 3-l näidata saadet, kus osalevad tegelaskujud Leopold, Postikana, Äpu, Onu Raivo või nendega sisult või välimuselt sarnased tegelased.

«Arvame, et see on autori­õiguste rikkumine, et tegelased armastatud lastesaatest on asetatud sellisesse lastele ebasobivasse konteksti,» ütles toona ERRi õigusosakonna juhataja Karin Kuuskemaa. «See oli vanasti armas lastesaade, millega koos oleme kõik üles kasvanud, ja me ei pea õigeks, et sellest on tehtud rumal pilasaade, mille puhul pole isegi tegu kvaliteethuumoriga.»

Päev enne väljakuulutatud eetriaega otsustaski kohus keelata saate näitamise. Ühe juhtumina kohtuteelt kirjeldas Saan, kuidas filmimeeskond valas kogemata sarja ümber hõljuvasse skandaali veelgi õli juurde.

«Ütlesime lõõpides Õhtulehele, et Äpust tuleb välja seksinukk ja Leopoldist teeme suitsuvorsti,» rääkis Saan. Hiljem, kui vahejuhtum oli juba unustusehõlma vajunud ja toimus ringkonnaistung, tutvustas vastaspool kohtunikele kurjade filmimeeste plaane, kasutades Õhtulehes kirjutatut kohtusaalis argumendina.

«Olime ise selle täielikult ära unustanud ja see oli kohtusaalis etteloetuna vägagi naljakas,» lisas Saan. Neli aastat kestnud kohtulahingutes leiti kompromiss tänavu kevadel.

«Otstarbekuse kaalutlustel otsustasid pooled sõlmida kompromissi, mille kohus ka kinnitas,» valgustas TV 3 tegevjuht Priit Leito saaga lahendit. «TV 3 maksis ERRile 1000 eurot ja võib näidata sarja TV 3 või TV 6 programmis kahel korral ja mõlemale korrale lisandub ka kiirkorduse edastuse õigus.»

«Samas ei loobunud pooled oma erinevast tõlgendusest selle kohta, kas saatesarja näitamine on õiguspärane või mitte. Saatesarja õigused kuuluvad TV 3-le,» täpsustas Leito.

Leo Põllu saadete salvestamise lõpetas Postikana osatäitja Dan Põldroosi ootamatu surm. «Asi hakkas tööle tänu Dani improviseerimisele,» meenutas Saan. «Stuudio jaoks meil eelarvet ei olnud, saime ühe saali, aga sealt kupatati välja.»

«Kolisime siis teise, aga seal seina taga oli tsehh, kus supermarketitele salateid valmistati,» jätkas Saan. «Aga nad olid väga kenad – kui seinale koputasime, siis pandi mürisev kapsapurusti kinni ja saime võtte ära teha.» «Täna õhtul Leo Põld» valmis Saani sõnul üliodavalt – vaid
30 000 krooni episoodi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles