Mihkel Kärmas Katrin Lustist: kui püüda teha «Pealtnägijat» «Võsareporteri» võtetega, on oht asjatutesse jamadesse sattuda (7)

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Kärmas ei saa teha palju asju, mida teeb Katrin Lust
Mihkel Kärmas ei saa teha palju asju, mida teeb Katrin Lust Foto: SCANPIX

«Kuuuurija» saatejuhti Katrin Lusti ootab ees kohtuasi eluruumidesse tungimise pärast. Kuidas kommenteerib skandaalset lugu «Pealtnägija» saatejuht Mihkel Kärmas?

Postimehe andmetel esitab prokuratuur septembris kriminaalsüüdistuse TV3 saate «Kuuuurija» võttemeeskonnale eesotsas saatejuht Katrin Lustiga, keda kahtlustatakse kahel juhul eluruumi tungimises. Tegu oleks esimese korraga sel kümnendil, kui riik ajakirjanikud töö käigus tehtu eest kohtu alla annab.

Saatejuht ja ajakirjanik Katrin Lust kaevati kohtusse.
Saatejuht ja ajakirjanik Katrin Lust kaevati kohtusse. Foto: MADIS SINIVEE / EESTI MEEDIA/SCANPIX

«Pealtnägijat» juhtiv Mihkel Kärmas hindab Lusti head nina ja energiat ajakirjanikuna ning ütleb, et ta teeb üldjuhul õiget asja. Kärmase sõnul jääb talle aga mulje, et Lust teeb seda mõnikord valede vahenditega või isegi üle võlli.

«Ta peab arvestama, et ühiskonnas on reeglid ja ka ajakirjanikul tuleb neist kinni pidada. Kui ta on otsustanud olla konfliktiajakirjanik ja piire kombata, peab arvestama, et sellega kaasneb mõnikord negatiivne tagasiside ja erinevad kaebused,» sõnas Kärmas. 

Kujundlikult väljendudes: kui püüda teha «Pealtnägijat» «Võsareporteri» võtetega, siis on oht asjatutesse jamadesse sattuda.

Katrin Lustil seisab ees kohtutee.
Katrin Lustil seisab ees kohtutee. Foto: TV3

Kärmas leiab, et kuigi ajakirjanduslik eksperiment on võimas ja vahe tööriist, siis tuleb sellega vastutustundlikult ümber käia.

«Ma ei saa kommenteerida neid konkreetseid juhtumeid, sest ma ei tea kõiki fakte, aga eksperimendi põhjendatus ja kõik sammud tuleb alati hoolega läbi kaaluda, sest piiride ületamine võib mõnikord olla sõna otseses mõttes kinni sentimeetrites või ühes sõnas,» selgitas Kärmas. 

Mihkel Kärmas
Mihkel Kärmas Foto: Harry Tiits

«Ma saan öelda seda, et Lust on teinud mitmeid asju, mida mina ei saaks teha, sest see tooks kaasa mõttetult palju kaebusi ja poleks ka «Pealtnägija» stiil. Kui asju teha kvaliteetselt – nii et need näiteks kohtus vett peavad – võidavad lõppkokkuvõttes nii tema ise, telekanal kui ühiskond laiemalt, sest põhimõtteliselt aetakse ju õiget asja,» lisas «Pealtnägija» saatejuht. 

«Antud kriminaalasi teeb aga kõigi ajakirjanike töö natuke raskemaks, kasvõi läbi negatiivse tähelepanu ja asjatu ajakulu, mis sellega kaasneb. Kasvõi selle teema kommenteerimise asemel võiksin ma oma ajaga praegu midagi kasulikku teha,» ütles Kärmas lõpetuseks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles