Selvadore jättis eluaegse lepingu ja kolis imelisele Islandile

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selvadore ja Tuuli Rähni
Selvadore ja Tuuli Rähni Foto: ERR

Teisipäevaõhtuse ETV saate «Meie Euroopas» esimeses loos käis Maire Aunaste Islandil, kus elab muusik Selvadore Rähni.

Tippklarnetist meenutas, et läks lastemuusikakooli hoopis klaverit õppima, kuid isa bändis mängis üks mees klarnetit, mille hääl ta südame võitis.

Selvadore ja ja tema pianistist abikaasa Tuuli suundusid välismaale 1991. aastal, et jätkata muusikaõpinguid Saksamaal. Eestis pakuti mehele tööd muusikakoolis klarnetiõpetajana, kuid nii noorelt ta seda teha ei tahtnud.

Kuus aastat pärast ühist elu ja õpinguid Saksamaal otsustati kolida Jaapanisse, kus elati kaheksa aastat. Seal sündis neil ka poeg.

Selvadorel oli Kyoto orkestriga eluaegne tööleping ning ära kolides oli just see raskeim asi, millest loobuda tuli. Muusik tunnistas, et toona ei osanud ta hinnata, kui riskantne on loobuda eluaegsest lepingust.

Jaapanist lahkuma ajendas fakt, et orkestris töötades oli talle määratud vaid üks nädal puhkust aastas. Selvadore mõistis, et sellise tempoga võib side kodumaaga täielikult kaduda.

Nii hakkas ta otsima, kas kusagil on veel paremaid tingimusi kui Jaapanis. Selgus, et Islandil on eestlasi ja tekkis tunne, et miks mitte minna - seal on piisavalt puhkust, ilus tööplaan ja palju vabadust.

Nüüd on Selvadore Põhja-Islandi väikeasula muusikakooli direktor ja õpetaja.
Eestiga võrreldes ei olevat Islandi toit väga erinev, süüakse ikka leiba, saia ja lihatooteid. Suurimaks erinevuseks on lambalihatoitude rohkus ning Rähnide perekond on õppinud neid nautima.

Tuleviku suhtes on muusikud avatud, sest kunagi ei tea, mis elu toob. Samas on neil tingimused olemas, et võivad jääda Islandile elu lõpuni.

Islandil on Selvadore sõnul tohutu turvatunne, sest kuritegevus seal puudub. Eestisse tagasitulek on põhiliselt seotud finantsküsimusega.

Selvadoret häirib, et Eesti on muutunud täiesti religioonivabaks ühiskonnaks, mistõttu puudub sügavam moraal, millele kõik toetuksid. Ei respekteerita teise inimese elu, kogu ühiskond põhineb rahalistel tehingutel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles