Galerii: Saqqara nekropol oli seniarvatust suurem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid 4300 aasta vanuseid hauakambreid uurimas
Arheoloogid 4300 aasta vanuseid hauakambreid uurimas Foto: AP / Scanpix

Arheoloogide sõnul lubavad Kairost lõunas asuva nekropoli uued leiud oletada, et matmispaik oli seniarvatust suurem.

Saqqarast paljastus kaks seniavastamata  4300 aasta vanust hauakambrit, kirjutab AP.

Arheoloogide kinnitusel maeti neisse kõrged riigiametnikud. Üks neist, mees, oli kivimurru juht, teine aga naine ja vaarao tantsijannade ülevaataja.

«Need kaks hauakambrit pärinevad 4300 aasta tagusest ajast. Need lubavad oletada, et neist võis alguse saada hilisem suur nekropol,» sõnas Egiptuse arheoloogiateenistuse juht Zahi Hawass.

Hawass lisas, et Saqqaras võis olla isegi mitu nekropoli.

Siiani on uuritud matmispaiga osa, mis jääb püramiidide juurde. Nimetatud nekropoli lähedal on vaarao Džoseri astmikpüramiid kui ka vaarao Unase püramiid.

Hawassi sõnul võivad edaspidised väljakaevamised Vana Riigi 5. -6. dünastia kohta veel põnevat päevavalgele tuua.

Arheoloogide kinnitusel oli esimeses hauakambri sissekäigu juures kivisse raiutud nimi Yaamat, mis näitab, kes sinna maetud on. Teises matmispaigas oli naisenimi ja istuva naise pilt.

Saqqaras on väljakaevamised toimunud 150 aastat. Siiani on leitud püramiide, nekropol ja suur matmiskompleks.  Kõik need pärinevad Vana Riigi perioodist.

Arheoloogide kinnitusel on uuritav paik väga suur ning see lubab oletada, et see võib peita endas veel palju.

Egiptuse arheoloogiateenistuse juhi  Hawassi sõnul on Vana-Egiptuse monumentidest ja ehitistest avastatud ainult 30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles