Botoxi-süstid aitasid ratastoolis poisi jalule

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William Scott koos emaga
William Scott koos emaga Foto: metro.co.uk.

Suurbritannias aitasid botoxi-süstid üheksa-aastase ratastoolis poisi uuesti jalule.

Nimelt kannatas William Scott reieluupea kärbumise all, kuid iluprotseduurideks mõeldud süstid aitasid ta tervise juurde tagasi, kirjutab Daily Mail.

Arstid diagnoosisid poisil kaks aastat tagasi Perthese haiguse, laps hakkas lonkama ja ta tuhara- ning reielihased deformeerusid.

Haigus kulges väga kiiresti ja William Scott ei saanud lõpuks enam käia ning ta pidi ratastooli kasutama. Haiguse tagajärjel tema keha liikuvus vähenes ning samuti polnud tal enam võimalus kooli minna.

Lõpuks otsustasid arstid operatsiooni kasuks ja laps sai peale seda neli kuud botoxi-süste.

Arstide sõnul need süstid lõdvestasid lapse lihaseid ja aitasid organismi operatsioonist taastuda.

«Ma poleks kunagi uskunud, et botoxit saab kasutada ka tõsiste haiguste raviks, mitte ainult kortsude silumiseks,» lausus poisi ema Karen Scott.

Karen Scott jätkas, et operatsioon toimus möödunud aasta detsembris ja taastumine võttis pikka aega, kuid nüüd saab laps juba ise liikuda.

William Scott soovis võimalikult ruttu kooli tagasi minna, et uuesti oma sõpru näha.

«Loodan, et tulevikus saan uuesti jalgpalli mängida,» võttis raske haiguse seljatanud laps asja kokku.

Perthese haiguse täpne tekkepõhjus on  teadmata. Arvatakse, et seda võib põhjustada eelnev trauma või põletik, kuid päris kindlaid tõendeid pole leitud.

Haiguse alguse perioodis tekib kõigepealt luu verevarustuse häire ja kärbumine. Haiguse edasisel arengul hävib kõhrkude. Haiguse lõppstaadiumis liiges moondub ehk tekib artroos.

Haigus areneb aeglaselt ja kõigepealt võib laps kaevata kiiret väsimist käimisel ja mõne aja möödudes lisandub lonkamine.

Hiljem muutuvad tuhara- ja reielihased kõhnemaks. Kaugele arenenud haiguse korral toimub jala lühenemine pähiku lamenemise tõttu ja jala kasv pidurdub.

Perthese haiguse raviks kasutatakse ravivõimlemist, et liigese liikuvust säilitada. Kasutatakse ka liigeste tugesid ehk ortoose.

Juhul kui on tegemist juba liigese moondumise ehk artroosiga, siis rakendatakse kirurgilist ravi.

See haigus esineb sagedamini poistel vanuses 4-8 aastat, mõnedel andmetel kuni 12. eluaastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles