Video: Elbruselt leiti «vahanukuks» muutunud naismägironija, kes kadus 31 aastat tagasi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Basõkina
Jelena Basõkina Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Venemaal Kaukasuses asuvalt Elbruselt leiti üle 30 aasta tagasi kadunuks jäänud naismägironija, kes leidjate sõnul nägi välja nagu vahanukk, olles mumifitseerunud.

36-aastane Jelena Basõkina ja veel kuus mägironijat jäid 5642-meetrisel Elbrusel kadunuks 1987. aastal, teatab msn.com. 

Elbrus
Elbrus Foto: Wild Wonders of Europe / Schandy / 1/Scanpix

Basõkina leidsid hiljuti sellel mäe käinud mägironijaid, kes teatasid leiust Venemaa võimudele. Päästeekspeditsioon tõi naise mumifitseerunud surnukeha mäelt ära ja ta antakse perele matmiseks.

Pere teatel arvasid nad pärast Basõkina kadunuks jäämist, et ta võidi röövida ja teda hoitakse kuskil Kaukasuse piirkonnas mässuliste poolt vangistuses.

Basõkina õepoeg Jevgeni sõnas, et ta ema tervis halvenes, kui kuulis oma õe Jelena kadumisest.

«Oleme kõik need 31 aastat oodanud uudised Jelena saatuse kohta. Meie pere oletas, et mis temaga juhtuda võis, kuid me ei arvanud, et ta võis mäele jääda. Pigem arvasime, et ta sattus kohalike kätte, kes lootsid tema eest raha saada,» lisas Jevgeni.

Venelanna muumia mäelt ära toonute teatel oli naise asjade seas Aerofloti lennupilet Moskvast Mineralnõje Vodõsse ja sellel oli kuupäev 10. aprill 1987 ning Nõukogude Liidu pass.

Jelena Basõkina ja ta isiklikud asjad
Jelena Basõkina ja ta isiklikud asjad Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Basõkina kuulus Moskva Lenini nimelisse alpinismiklubisse, mille liikmeid tabas 1987. aasta aprillis Elbrusel lumelaviin ja siis mäele saadetud päästemeeskond ei leidnud neid. Kadunuks jäänuid otsiti ka 1988. aastal, kuid ka siis tulemusteta.

Basõkina ja ta kaaslased, kaasa arvatud sõbranna Valentina Lapina, jäid kadunuks umbes 3900 meetri kõrgusel.

Jelena Basõkina mägironijatest sõbrad, kes koos temaga 1987. aastal Elbrusel kadunuks jäid
Jelena Basõkina mägironijatest sõbrad, kes koos temaga 1987. aastal Elbrusel kadunuks jäid Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Moskva teadusinstituudis töötanud Basõkina endiste kolleegide teatel oli mägironimine ta suur kirg ja igal vaba momendi veetis ta kuskil mägedes.  

Jelena Basõkina
Jelena Basõkina Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles