Video: kinnitamata andmetel on Boliivias elav naine ligi 118-aastane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
117-aastane Julia Flores Colque
117-aastane Julia Flores Colque Foto: Juan Karita / AP/Scanpix

Lõuna-Ameerikas Boliivias elav Julia Flores Colque on kinnitamata andmetel 117-aastane. Tema ID-kaardil on sünniajaks märgitud 26. oktoober 1900.

Boliivias peetakse 117-aastast ja kümne kuu vanust Colquet vanimaks inimeseks, kuid ta võib olla maailma vanim elus olev inimene, teatab msn.com.

Colque on Andide põlisrahva liige, olles ketšua indiaanlane.

117-aastane Julia Flores Colque
117-aastane Julia Flores Colque Foto: Juan Karita / AP/Scanpix

Mõne kuu pärast 118-aastaseks saav naine on elanud kahe maailmasõja, mitme kohaliku sõja ja Peruust vabanemiseni viinud revolutsiooni ajal  ning näinud kodulinna Sacaba kasvamist väikesest 3000 elanikuga kaevandusasulast keskmise suurusega linnaks, kus elab ligi 200 000 inimest.

Guinnessi rekordite organisatsiooni esindajate teatel ei ole nad Julia Flores Colque vanuse kinnitamiseks avaldust saanud ja seega ei ole nad selle naise vanust ametlikult kinnitanud.

117-aastane Julia Flores Colque näitamas oma ID-kaarti
117-aastane Julia Flores Colque näitamas oma ID-kaarti Foto: Juan Karita / AP/Scanpix

Hoolimata oma vanusest elab Colque seni aktiivset elu. Talle meeldib kohalikku kitarri ja trumme mängida ning ketšuakeelseid rahvalaule laulda.

Naise pereliikmete ja naabrite sõnul on ta alati heatujuline ja viskab nalja.

117-aastase Julia Flores Colque käed
117-aastase Julia Flores Colque käed Foto: Juan Karita / AP/Scanpix

Colquel ei ole enam suurt majapidamist, kuid tal on koer, kass ja kukk. Eakas naine elab koos 65-aastase õetütretütre Augustina Bernaga, kes tema eest hoolitseb.

Colque kasvas üles Andides, kus ta juba lapsena laamasid karjatas. Hiljem kolis ta kaevandusasulasse ja läks kooli, müües samal ajal turul puu- ja juurvilju. Ketšua hõimu kuuluva naise sõnul on ta menüüs alati puu- ja juurviljad tähtsal kohal olnud, kuid vahel lubab ta endale kooke ja joob maisiõlut.

Boliivias ei olnud kuni 1940. aastani sünnitusnnistusi. Sünde registreeris varem vaid katoliku kirik ja kirikusse mittekuuljate sünde seal ei registreeritud.

Seega ei saa põlisrahva hulka kuuluva Colque sünniandmetes täiesti kindel olla.

117-aastane Julia Flores Colque koos oma noorema sugulasega
117-aastane Julia Flores Colque koos oma noorema sugulasega Foto: Juan Karita / AP/Scanpix

Naise elukohas Scabas ta sünniandmetes ei kahelda ja kohalikud on uhked, et nende linnas elab väga pikaealine. Kohalikud võimud lasid remontida tema ja ta hooldaja kodu, pannes sinna mitmeid mugavusi, et eakal naisel kergem olla ja liikuda oleks.

Sellel fotol on Julia Flores Colque (punases seelikus) 90-aastane
Sellel fotol on Julia Flores Colque (punases seelikus) 90-aastane Foto: Juan Karita / AP/Scanpix

Ametlikel andmetel on praegu kõige vanem elus olev inimene jaapanlanna Kane Tanaka, kes on sündinud 2. jaanuaril 1903, olles seega 115-aastane.

115-aastane jaapanlanna Kane Tanaka
115-aastane jaapanlanna Kane Tanaka Foto: / AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles