Popikunigas Michael Jackson oleks täna saanud 60-aastaseks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Michael Jackson suri 25. juunil 2009. aastal. Kui aga suurte terviseprobleemide all kannatanud laulja ei oleks tol saatuslikul päeval Los Angeleses manala teed läinud, siis oleks ta täna tähistanud enda 60. sünnipäeva.

Michael Joseph Jackson sündis 29. augustil 1958 Garys, Indianas. Ta oli afroameerika päritolu poplaulja, laululooja, tantsija ja instrumentalist.

Teda on nimetatud popikuningaks ja ta on kõigi aegade edukaim meelelahutaja. Tema muusika ning tantsu- ja riietusstiil koos laialt kajastatud eraeluga tegid Jacksonist rohkem kui 40 aastaks ülemaailmselt tuntud popikooni.

Jacksonite perekonna seitsmenda lapsena alustas ta muusikukarjääri 1964. aastal perebändis The Jackson 5. Tema soolokarjäär sai alguse 1971. aastal.

Tänu tema laulude (sealhulgas «Beat it», «Billie Jean» ja «Thriller») videotele sai muusikavideotest 1980. aastatel uus kunstiliik, mis pani ühtlasi aluse nende tähtsusele muusika promomisel. Nende populaarsus aitas saada kuulsaks toona suhteliselt uuel telekanalil MTV-l. 1990. aastatel tegid videod «Black or White», «Scream» jt Jacksonist MTV raudvara.

Tema muusika uudne kõla ja laulmisstiil on mõjutanud paljusid pop-, rokk-, R&B- ja hiphopmuusikuid. Jacksoni esinemised tegid populaarseks mitu keerukat tantsustiili, näiteks robot ja moonwalk.

Jacksoni 1982. aastal ilmunud «Thriller» on ostetud eksemplaride arvu poolest kõigi aegade kõige menukam muusikaalbum. Ka albumid «Off the Wall» (1979), «Bad» (1987), «Dangerous» (1991) ja «HIStory» (1995) on kõige menukamate seas. Jackson on üks väheseid artiste, kes on kaks korda valitud Rock'n'rolli Kuulsuste Halli. Jackson on ka Dance Hall of Fame'is, kus ta on seniajani ainus popi ja rock'n'roll'i viljeleja.

Jackson pälvis 13 Grammy auhinda (sealhulgas Grammy legendiauhind ja Grammy elutööauhind) ja kõige rohkem Ameerika muusikaauhindu (koos sajandi artisti auhinnaga 26). Ta sai veel sadu auhindu, rohkem kui ükski teine laulja. Jackson oli USA popmuusika singlite edetabeli tipus 13 looga, rohkem kui ükski teine meesartist Hot 100 ajaloos. Tema plaate on müüdud üle 750 miljoni eksemplari.

Jacksoni isiklik elu, sealhulgas tema tervis ja välimuse muutumine, suhted ja käitumine ning süüdistused laste seksuaalses ärakasutamises tekitasid palju kõmu ja poleemikat.

Jackson suri 25. juunil 2009 mõni nädal enne turnee «This Is It» kavandatud algust ravimite üledoosi tagajärjel. Los Angelese kohus mõistis Jacksoni arsti süüdi Jacksoni surma põhjustamises. Washington Posti ja Nielseni reitingu andmetel vaatas Michael Jacksoni mälestusteenistuse teleülekannet 2,5 miljardit inimest.

Teised sünnipäevalised

Koos Michael Jacksoniga tähistavad täna ka sünnipäeva endine One Direction laulja Liam Payne (25), «Glee» osatäitja Lea Michele (32), astronaut Chris Hadfield (59) ja tõsielustaar Courtney Stodden (24).

Lisaks sellele on tänasel kuupäeval sündinud ka mõned päevad tagasi surnud USA senaator John McCain, kes oleks täna tähistanud 82. sünnipäeva, ning Rootsi näitleja Ingrid Bergman (1915-1982).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles