Põhjus, miks printsessid Eugenie ja Beatrice ei saa tiaarat kanda (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Beatrice (vasakul) ja printsess Eugenie
Printsess Beatrice (vasakul) ja printsess Eugenie Foto: Doug Peters / Doug Peters/EMPICS Entertainment

Briti kuningakoja reegli kohaselt ei saa Yorki hertsogi Andrew tütred, printsessid Eugenie ja Beatrice tiaarat kanda.

Samas Cambridge’i hertsoginnal Catherine’il ja Sussexi hertsoginnal Meghanil on see õigus olemas ning neid on nähtud kuninganna Elizabeth II juveelikogust pärit hinnaliste tiaaradega, teatab msn.com.  

Cambridge'i hertsoginna Catherine kandmas oma pulmapäeval tiaarat
Cambridge'i hertsoginna Catherine kandmas oma pulmapäeval tiaarat Foto: CARL DE SOUZA / AFP/Scanpix

Õukonna- ja juveeliekspertide teatel on üsna lihtne põhjus, miks ühed kuningliku pere naisliikmed tohivad kanda tiaarat ja teised mitte.

Sussexi hertsoginna Meghan kandmas oma pulmapäeval tiaarat
Sussexi hertsoginna Meghan kandmas oma pulmapäeval tiaarat Foto: Pool / Reuters/Scanpix

«Põhjuseks on asjaolu, et tiaarat tohivad kanda vaid abielus naised. Ka kihlumisest ei piisa, et saaks kanda tiaarat, kuid pruut tohib oma pulmapäeval tiaara pähe panna, kuna temast saab kohe abielunaine. Tiaara pärineb antiikajast, mil see peaehe tähistas, et naine ei ole vallaline, vaid abielus. Tiaara kandmise traditsioon on jõudnud tänapäeva, mil see peaehe tähistab sama asja,» sõnasid asjatundjad.

Mis puudutab 28-aastast printsess Eugenie’d, siis tema tohib alates 12. oktoobrist hakata tiaarat kandma, kuna ta abiellub siis oma kihlatu Jack Brooksbankiga. Õukonnaliikmete teatel on Eugenie juba oma vanaemale, Elizabeth II-le esitanud palve saada selleks tähtsaks päevaks üks kallistest tiaaradest.

Printsess Eugenie ja ta kihlatu Jack Brooksbank
Printsess Eugenie ja ta kihlatu Jack Brooksbank Foto: Doug Peters / Doug Peters/EMPICS Entertainment/Scanpix

Kinnitamata andmetel on Elizabeth II ehetekollektsiooni, milles on ka kümmekond ajaloolist tiaarat, väärtus üle kolme miljardi naela (3,3 miljardit eurot).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles