Video: väike sipelgas osutus ..........

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sipelgas viis teemandi kaasa
Sipelgas viis teemandi kaasa Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USA New Yorgi juveliir ei pidanud pead murdma, kes on teemandivaras, kuna see varas oli koos vääriskiviga tema silme ees, jõudes kandamiga liikuda edasi vähem kui sentimeeter korraga.

Juveliir tegi video kummalisest vargast, kes ostus sipelgaks, postitades selle Youtube’i, kus see populaarseks sai, teatab livescience.com.

Videol on näha, et sipelgas valis välja väikese teemandi, mida enda ees lükkab, läbides sellega üsna pika teekonna.

Otsusekindel sipelgas ei lase end teemandi suurusest häirida, vaid liigub sellega enesekindlalt edasi.

Teemandivargast sipelgas
Teemandivargast sipelgas Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kaamera jälgib 47 sekundi vältel vargast sipelga liikumist.  Teekonna jooksul teeb ta mitmeid käänakuid, liikudes paremale ja vasakule, samuti teeb samme tagasi.

Sipelgad ei haara just sageli vääriskive kaasa, kuid agarate asjadekogujana võivad nad aegajalt ka neid kive pessa viia.

Teemandivargast sipelgas
Teemandivargast sipelgas Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USA Michigani ülikooli bioloog, sipelgauurija Helen McCreery kommenteeris juveelivargast sipelga juhtumit öeldes, et sipelgad on võimelised võtma ja liigutama asju, mis on neist suuremad ja raskemad.

Sõltuvalt liigist kaaluvad sipelgad 1 – 150 milligrammi. Väga levinud mustad ja punased sipelgad kaaluvad  5 – 7 milligrammi.

«Olen näinud sipelgaid vedamas kandamit, mis on neist rohkem kui 100 korda raskem. Nad suudavad seda teha, kuna nende kehaehitus on sobiv, olles ühed tugevamad putukad,» teatas sipelgauurija McCreery.

Bioloog selgitas, et teemandivaragast sipelgas võis teemanti pidada söödavaks ja selle tõttu võttis vääriskivi kaasa.

Teemandivargast sipelgas
Teemandivargast sipelgas Foto: Kuvatõmmis/Youtube

McCreery lisas, et teemant on sileda ja libeda pinnaga, kuid sipelgal on suised, millega ta saagi külge haakub.

Video lõppeb ootamatult ja ei ole teada, mis sipelgast saab. Videot näinud kommenteerisid, et küllap lubas juveliir sel vargal edasi tegutseda, sest see putukas ei jõua oma vääriskivisaagiga kuigi kaugele minna.

Sipelglased (Formicidae) on ühiseluliste putukate sugukond kiletiivaliste seltsist.

Maailmas tuntakse üle 20 000 liigi sipelgaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles