Jõukal paaril Titanicult väidetavalt pääseda aidanud kullast sigaretikarp pannakse oksjonile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs pannakse oksjonile Duff-Gordonitele kuulunud kullast sigaretikarp
USAs pannakse oksjonile Duff-Gordonitele kuulunud kullast sigaretikarp Foto: Hansons Pictoria / SWNS / Hansons Pictoria / SWNS/Scanpix

Titanicul reisinud jõuka abielupaari kullast sigaretikarp, millega on väidetavalt seotud skandaal, pannakse USAs Hanson Auctioneers oksjonimaja poolt oksjonile.

See kuldne karp kuulus Sir Cosmo ja Lady Lucy Duff-Gordonile, kes väidetavalt andsid meeskonnaliikmetele altkäemaksu, seas oli ka nimetatud sigaretikarp, teatab news.com.au.

Kullast sigaretikarp, mis kuulus Duff-Gordonitele
Kullast sigaretikarp, mis kuulus Duff-Gordonitele Foto: Hansons Pictoria / SWNS / Hansons Pictoria / SWNS/Scanpix

Samas ei ole suudetud tõestada, et Duff-Gordonid pääsesid tänu altkäemaksule Titanicult, mis riivas parema pardaga 14. aprillil 1912 kell 22.40 jäämäge. Laevakerre tekkis auk, mille tõttu see laev kaks tundi hiljem uppus, võttes elu vähemalt 1500 inimeselt.

«Titanicu uppumine on inimeste meeli köitnud üle 100 aasta. Duff-Gordonid olid tegelased ka 1997. aasta menufilmis «Titanic»,» teatas oksjonimaja omanik Charles Hanson.

Sir Cosmo Duff-Gordon
Sir Cosmo Duff-Gordon Foto: Rights Managed / Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Sir Cosmo Duff-Gordon, tema moeloojast naine Lady Lucy Duff-Gordon ja nende sekretär Laura Mabel Francatelli oli nende 12 inimese seas, kes pääsesid Titanicu 1. päästepaati.

Lady Lucy Duff-Gordon
Lady Lucy Duff-Gordon Foto: Hansons Pictoria / SWNS / Hansons Pictoria / SWNS/Scanpix

Briti meedia kirjutas pärast laevahukku, et esimene päästepaat oli reserveeritud pääsmise eets tasu maksnud miljonäridele, selles oli ligikaudu kümme inimest, kuigi oleks mahutanud 40.

Paadis oli lisaks Duff-Gordonitele ja nende sekretärile veel kaks jõukat britti ning ülejäänud seitse inimest olid meeskonnaliikmed.

«Kui Titanic hakkas uppuma, olevat Lady Duff-Gordon sõnanud, et ta kaotab oma kallihinnalised asjad. Seda kuulis üks meeskonnaliige, kes vastas, et Lady on jõukas ja saab omale uued asjad, kuid meeskonnaliikmed on need, kes kaotavad kõik. Sir Cosmo oli siis meeskonnaliikmetele pakkunud kaotatud asjade tasuks viis naela, mis tänapäeva vääringus on 450 naela,» sõnas oksjonimaja esindaja.

Jõukas Sir Cosmo pidas oma lubadust ning maksis RMS Carpathial, mis jõudis Titanicu huku kohta esimesena ja võttis pääsenuid peale, Titanicu meeskonnaliikmetele raha. Üks mees sai endale kullast sigaretikarbi.

Pärast hukkus süüdistati Duff-Gordoneid altkäemaksu andmises, tänu millele nad leuga pääsesid.   

Kui Briti võimuesindajad Titanicu hukku uurisid ja pääsenud tunnistusi andsid, siis Sir Cosmo ei eitanud, et aitas oma rahaga meeskonnaliikmeid.

Oksjonimaja omaniku Hansoni sõnul jäi altkäemaksu märk Duff-Gordonitele kogu eluks külge ja see kahjustas Lady Duff-Gordoni moeloojakarjääri. 

Oksjonimaja omanik Charles Hanson näitamas Duff-Gordonite kullast sigaretikarpi
Oksjonimaja omanik Charles Hanson näitamas Duff-Gordonite kullast sigaretikarpi Foto: Hansons Pictoria / SWNS / Hansons Pictoria / SWNS/Scanpix

Titanicu purser Ernest Brown sai hiljem Titanicu reisijate päästmise eest Briti riikliku medali.

Duff-Gordonid olid Brownile ta oskusliku tegutsmise eest tänulikud ja kinkisid talle kullast sigaretikarbi, millele lasid graveerida teksti: «Ernest G F Brown RNR, in remembrance of kindness. SS Carpathia. From Sir Cosmo and Lady Duff-Gordon» (Ernest G F Brown RNR, tänutäheks headuse eest. SS Carpathia. Sir Cosmo ja Lady Duff-Gordonilt).

Kullast sigaretikarp, mis kuulus Duff-Gordonitele
Kullast sigaretikarp, mis kuulus Duff-Gordonitele Foto: Hansons Pictoria / SWNS / Hansons Pictoria / SWNS/Scanpix

28. septembril USAs oskjonile pandavad sigaretikarbi alghind on 70 000 – 100 000 dollarit.

2016. aastal müüdi oksjonil  Carpathia kapteni sekstant, mille eest maksti natuke all 97 000 dollari. Samal oksjonil müüdi kolm fotot ja kirjutis Titanicu viimastest hetkedest, nende eest maksti 6800 dollarit.

Titanic
Titanic Foto: Hansons Pictoria / SWNS / Hansons Pictoria / SWNS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles