20 kindlalt-vaadata filmi: Veneetsias võistlevad Kuldlõvile vesternid, horror-ulmekad ja ajaloolised draamad

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

29. augustist 8. septembrini Veneetsiasse maailma kino koorekihi kokku tooval 75. rahvusvahelisel filmifestivalil näeb esilinastumas Damien Chazelle'i, Coeni-vendade, Alfonso Cuaróni ja teiste filmiilma suunanäitajate uusimaid filme. Sündmuse põnevaimaks osaks on kahtlemata festivali võistlusprogramm, mille võitjale ulatatakse Kuldlõvi preemia: väärikasse nimistusse pääsenud filmid avalikustati juuli lõpus suure meediakõminaga. 

Festivali žüriisse, mida juhib Mehhiko filmilavastaja Guillermo del Toro (läinudaastase võidufilmi «Vee puudutus» režissöör), kuuluvad lisaks nimekatele filmitegijatele teiste hulgas ka tuntud näitlejad Christoph Waltz ning Naomi Watts.

Tänavuse festivali üheks märksõnaks on kahtlemata voogedastuse võidukäik: nii võistlusnimekirja kui ka festivali teistesse programmidesse valitud linateoste seas leidub enneolematult rohkelt filme, mille õigused on ära ostnud striimimisgigandid – näiteks on Netflixil eri programmides kokku rekordilised kuus filmi.

Osaliselt on olukord tingitud ka kevadisest Netflixi ja Cannes'i festivali vahelisest hõõrumisest, mis päädis Netflixi filmide eemalejäämisega (osalemise tingimuseks oli filmide linastumine füüsilises kinoteatris). Nii korjaski nn vanadest festivalidest moodsam ja uuendusmeelsem Veneetsia filmifestival, eesotsas selle juhi Alberto Barberaga Netflixi hitis oma kavasse.

Amazon on võistlusprogrammis esindatud briti filmilavastaja Mike Leigh ajaloolise draamaga «Peterloo» ning Luca Guadagnino horrorfilmiga «Suspiria», milles mängivad Dakota Johnson, Tilda Swinton ja Mia Goth. Netflix võistleb aga suisa kolme filmiga: Kuldlõvi jahivad Greengrassi Norra terrorirünnakust rääkiv «July 22», Coeni-vendade vesterniantoloogia «The Ballad Of Buster Scruggs» ja Cuaroni autobiograafiline «Roma».

Võistlema pääsenud filmide nimekiri on juba jõudnud üles kütta ka pahameelt – vaatamata järjepidevatele teemapüstitustele naiste kesisest tunnustamisest filmamaailma suurtel auhindamistel, ei ole olukord parem ka tänavusel Veneetsia festivalil, kus 20 võistleva filmilavastaja seast leiab vaid ühe naise (Austraalia režissöör Jennifer Kent filmiga «The Nightingale»). 

Võistlusprogrammi filmid (fotod galeriis):

«The Mountain», rež: Rick Alverson (USA)

«Doubles Vies», rež: Olivier Assayas (Prantsusmaa)

«The Sisters Brothers», rež: Jacques Audiard (Prantsusmaa, Belgia, Rumeenia, Hispaania)

«The Ballad of Buster Scruggs», rež: Joel and Ethan Coen (USA)

«Vox Lux», rež: Brady Corbet (USA)

«Roma», rež: Alfonso Cuaron (Mehhiko)

«22 July», rež: Paul Greengrass (Norra, Island)

«Suspiria», rež: Luca Guadagnino (Itaalia)

«Werk Ohne Autor», rež: Florian Henckel von Donnersmark (Saksamaa)

«The Nightingale», rež: Jennifer Kent (Austraalia)

«The Favourite», rež: Yorgos Lanthimos (USA, Ühendkuningriigid, Iirimaa)

«Peterloo», rež: Mike Leigh (Ühendkuningriigid, USA)

«Capri-Revolution», rež: Mario Martone (Itaalia, Prantsusmaa)

«What You Gonna Do When the World's on Fire?», rež: Roberto Minervini (Itaalia, USA, Prantsusmaa)

«Napszallta (Sunset)», rež: Laszlo Nemes (Ungari, Prantsusmaa)

«Freres Ennemis», rež: David Oelhoffen (Prantsusmaa, Belgia)

«Nuestro Tiempo», rež: Carlos Reygadas (Mehhiko, Prantsusmaa, Saksamaa, Taani, Rootsi)

«At Eternity's Gate», rež: Julian Schnabel (USA, Prantsusmaa)

«Acusada», rež: Gonzalo Tobal (Argentiina, Mehhiko)

«Zan (Killing)», rež: Shinya Tsukamoto (Jaapan)

Vaata kogu programmi Veneetsia filmifestivali kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles