Nämm-nämm! Iidsest Egiptuse hauakambrist leiti maailma vanim juust

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juust. Pilt on illustratiivne.
Juust. Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Neumann / Caro / Scanpix

Egiptuse hauakambrist leiti 3200 aasta vanune juust, mis on arvatavasti vanim maailmas, teatab The New York Times. 

Mõned aastad tagasi avastasid arheoloogid iidselt Egiptuse kalmult liiva puhastades mitu purunenud anumat, üks neist sisaldas müstilist valget ollust. Pärast teste ja uurimist on selgunud, et tegemist on umbes 3200 aasta vanuse juustutükiga, olles vanim omataoline, mis seni leitud. 

Konsistentsilt meenutab see kitsejuustu ja maeti ilmselt koos rikaste egiptlastega, et neil oleks ka teispoolsuses midagi millega kõhtu kinnitada. Juustu maitse oli arvatavasti väga-väga happeline ning arvatavasti oli see määritav. Kahjuks ei ole leitud juust söömiseks kõlblik ja läks halvaks ilmselt juba mõned päevad pärast hauakambrisse jätmist. Vähemalt nii arvab Vermonti Ülikooli professor Paul Kindstedt, kes uurib juustude ajalugu ja keemilist koostist.

Egiptusest leitud juust.
Egiptusest leitud juust. Foto: University of Catania/SWNS.com / University of Catania/SWNS.com

Haud kuulus rikkale egiptlasele Ptahmesele, kes oli 13. sajandil Memphise linnas tähtis ametnik. Tema matmispaik avastati esmakordselt 1885. aastal, kuid pärast liivade liikumist kaotati see taas silmist ning taasavastati 2010. aastal. 

Üks julge teadlane proovis juustu siiski ära, öeldes, et sellel polnud praktiliselt üldse mingit lõhna ja vaid tolmune maitse. Seiklusrikastel gurmaanidel tasub aga olla ettevaatlik. Juust ei pruugi küll neetud olla, kuid keemilise analüüsi käigus selgus, et selle sees elab bakter, mis tekitab brutselloosi (Gibraltari palavik), mis on nakkusklik kõrge palavikuga haigus, mis toob endaga kaasa pea- ja lihasvalusid ning rida teisi sümptomeid, mis võivad aja jooksul korduda või üldse kunagi mitte ära minna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles