Brittidest maksumaksjad on marus: printsess Eugenie abiellumise turvakulutused on kaks miljonit naela

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Eugenie
Printsess Eugenie Foto: Nieboer/PPE/SIPA / Nieboer/PPE/SIPA/Scanpix

Briti printsess Eugenie, kes on troonipärimises üheksas ja kellel ei ole eriti palju kuninglikke kohustusi, abiellub oktoobris, tekitades oma suurte pulmakulutustega brittides pahameelt.

28-aastane Eugenie ja 32-aastane tekiilaärimees Jack Brooksbank laulatatakse 12. oktoobril Windsori lossi St. George’i kabelis, teatab mirror.co.uk.

Printsess Eugenie ja Jack Brooksbank
Printsess Eugenie ja Jack Brooksbank Foto: JWMAL2 / James Whatling / MEGA/Scanpix

Briti meedia teatel valis Eugenie sama laulatuskoha, kus pandi 19. mail paari ka prints Harry ja Meghan Markle ning see ei ole just odav paik abielu sõlmimiseks.

Kinnitamata andmetel läheb printsess Eugenie abiellumise turvamine maksumaksjatele maksma kaks miljonit naela (2,2 miljonit eurot).

Kulutused pulmarõivastele, söögile- joogile, pulma läbiviijate ja ruumide tasu on umbes 750 000 naela (840 000 eurot). Selle maksavad abiellujate vanemad.

Leiboristist poliitiku Chris Williamsoni sõnul on see ennekuulmatu rahalaristamine.

Uurivate ajakirjanike teatel kulub suur osa pulma eelarvest julgeoleku tagamisele, kuna Ühendkuningriigis on seni terrorioht väga kõrge. Printsess Eugenie laulatust ja pulmapidu turvavate politseinike ja julgeolekutöötajate arv on suur.

Printsess Eugenie isa, prints Andrew sõnas, et tema ja ta eksabikaasa Sarah Ferguson soovivad, et nende tütre abiellumine oleks uhke ja suurejooneline.

Prints Andrew ja ta tütar, printsess Eugenie
Prints Andrew ja ta tütar, printsess Eugenie Foto: John Walton / PA Wire/PA Images/Scanpix
Sarah Ferguson
Sarah Ferguson Foto: KGC-158 / GoffPhotos.com/Scanpix

«Prints Andrew tahab, et ta noorema tütre pulm oleks võimas ja meeldejääv. See ei tohi alla jääda prints Harry ja Meghan Markle’i abiellumisele,» teatas kuningakoja allikas.

Hoolimata Briti kuningliku pere turvajate hoiatusest, et lahtises tõllas sõitmine võib olla ohtlik, valisid Eugenie ja ta kihlatu ikkagi lahtise tõlla. See tähendab, et Windsoris tuleb tänavate äärde paigutada üsna palju lisapolitseinike ja see tõstab pulma turvakulutusi.

Osad politseinikud peavad kuningliku pulma tõttu oma tavapärastest töökohustustest loobuma ja puhkuse katkestama.

Windsori lossi ja kabeli juures ning lossi ümbritsevate maade kohal ei tohi 11 – 14. oktoobrini droone lennutada.

Briti leboristide esindaja parlamendis Emma Dent sõnas, et printsess Eugenie on hoolimatu, tekitades oma suurejoonelise pulmaga turvalisusriske ja riigile suure väljamineku. 

Printsess Eugenie
Printsess Eugenie Foto: Can Nguyen/Capital Pictures / CAN/Capital Pictures/Scanpix

«Printsess Eugeniel ei ole selliseid kuninglikke kohustusi nagu prints Harryl. Seega ei peaks ta pulm olema Harry pulmaga võrdne, vaid märgatavalt tagasihoidlikum ja odavam. Võib olla on aeg vaadata üle kuningliku pere kõrvalharude kulutused ja roll. Tegelikult ei esinda nad kedagi ja neil ei ole vaja suuri riiklikke kulutusi,» teatas parlamendisaadik.

Prints Harry ja Meghan Markle’i pulm läks maksma kuus miljonit naela (6,72 miljonit eurot) ning ka sellest rahast enamik tuli briti maksumaksjate taskust.

Prints Harry ja Sussexi hertsoginna Meghan oma pulmapäeval.
Prints Harry ja Sussexi hertsoginna Meghan oma pulmapäeval. Foto: JANE BARLOW / AFP/Scanpix

Veel üks rahvasaadik, Chris Williamson lisas, et Ühendkuningriigis on seni väga vaeseid piirkondi ja palju vaesuses elavaid lapsi ning printsess Eugenie peaks enne mõtlema, kui hakkab kätt toppima maksumaksjate taskusse.

Briti politsei teatel ei ole neil andmeid, et printsess Eugenie pulma ajal võiks keegi korraldada kuningliku pere vastase protesti, kuid nad on igaks juhuks ka selleks valmis.

Printsess Eugenie kihlatu Jack Brooksbank esindab Ühendkuningriigis George Clooney tekiilabrändi Casamigos ning seega on ka Clooneyt ja ta naist Amali pulma oodata.

Amal ja George Clooney
Amal ja George Clooney Foto: POOL New / REUTERS/Scanpix

Briti kuningakoja andmetel saatsid Eugenie ja Jack välja 350 pulmakutset. Nii nagu prints Harry ja Meghan Markle, on ka Eugenie ja Jack kutsunud Windsori St. George’i kabeli juurde 1200 tavakodanikku.

Eugenie ja Jack Brooksbank on Coke’ide aadliperekonna kaudu kauges suguluses.

Printsess Eugenie ja ta kihlatu Jack Brooksbank
Printsess Eugenie ja ta kihlatu Jack Brooksbank Foto: JONATHAN BRADY / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles