GALERII Hollywoodi ikoon Robert De Niro saab täna 75-aastaseks (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kahekordne Oscari võitja ja Hollywoodi ikoon Robert De Niro tähistab täna kolmveerand sajandi täitumist, kui saab 75-aastaseks.

Robert Anthony De Niro Jr on sündinud 17.08 1943. De Niro on Ameerika Ühendriikide filminäitleja, režissöör ja produtsent. Ta on 6 korda nimetatud Oscari kandidaadiks. Parima näitleja Oscari sai ta filmiga «Raevunud härg» ja parima kõrvalosatäitja Oscari noore Vito Corleone rolli eest filmis «Ristiisa 2».

De Niro sündis kunstnike perekonnas. Isa Robert De Niro vanem oli itaalia-iiri päritolu abstraktne ekspressionistlik maalikunstnik ja skulptor, ema Virginia Holton Admiral oli inglise-saksa-prantsuse-hollandi päritolu maalikunstnik ja luuletaja. Vanemad lahutasid, kui Robert oli kolmeaastane. Robert kasvas koos emaga Manhattanil Väikese Itaalia nimelises linnaosas, aga ka isa elas kõigest jalutuskäigu kaugusel ja Robert käis tal sageli külas.

Robert De Niro
Robert De Niro Foto: Scanpix

De Niro lõpetas riikliku põhikooli ja käis kahes humanitaarkallakuga erakeskkoolis, aga ei lõpetanud. 16-aastaselt lahkus ta koolist, et hakata näitlejaks. Näitlemist õppis ta Stella Adleri konservatooriumis ja Lee Strasbergi näitestuudios.

Filmikarjäär

De Niro tegi oma esimesed osatäitmised Brian De Palma väikese eelarvega filmides. De Palma tutvustas De Nirot Martin Scorsesele ja Scorsese filmiga «Agulitänavad» tuli ka tunnustus. De Niro on mänginud veel seitsmes Scorsese filmis: «Taksojuht», «New York, New York», «Raevunud härg», «Komöödiakuningas», «Omad poisid», «Hirmu neem» ja «Kasiino». Nendes mängis De Niro peamiselt võluvat, emotsionaalselt ebastabiilset, psühhopaatiliste kalduvustega tegelaskuju.

1980. aastate keskel hakkas De Niro mängima ka komöödiates. Neist tuntuimad on «Saba liputab koera», «Ka gängster on inimene» ja «Kohtumine äiaga». Suurima honorari 20 miljonit dollarit teenis ta filmi «Gängster on ikka veel inimene» eest.

1989. aastal asutas De Niro koos Jane Rosenthaliga produktsioonifirma, mis sai ta kodukoha järgi nimeks TriBeCa Productions. 2002. aastal sai temast Tribeca filmifestivali üks algatajaid.

Filmi «Ristiisa 2» tarvis õppis ta 4 kuud Sitsiilia murrakut ja kasutas seda pea kõikjal filmis. Filmi «New York, New York» jaoks õppis ta saksofoni mängima. «Raevunud härja» tarvis õppis ta poksima ja võttis ligi 30 kg kaalus juurde. Filmi «Taksojuht» tarvis enese ettevalmistamiseks töötas ta taksojuhina.

1998. aastal süüdistati teda Pariisis prostitutsiooni levitamises. Ta eitas kõiki süüdistusi ja lubas enam mitte iial Prantsusmaale oma jalga tõsta.

Sageli on teda võrreldud Al Pacinoga. Koos mängisid nad kahes filmis: «Ristiisa 2» ja «Pinge». Samas ei ole kummaski filmis ühtegi kaadrit, kus nad mõlemad oleksid ekraanil.

Teised sünnipäevalapsed

Lisaks De Nirole tähistavad sünnipäeva ka endine Prantsusmaa koondise ründaja Thierry Henry (41), näitleja Donnie Wahlberg (49) ja näitleja Sean Penn (58).

Thierry Henry saab täna 41.
Thierry Henry saab täna 41. Foto: Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles