Vetelpäästjate sõnum vanematele: kui teie laps on vees, pange telefon käest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vetelpäästjad päästmas hätta sattunud lapsi
Vetelpäästjad päästmas hätta sattunud lapsi Foto: GUILLAUME COLLET/SIPA / GUILLAUME COLLET/SIPA/Scanpix

Saksamaal on sel aastal uppunud rohkem kui 300 inimest, kelle seas on ka palju lapsi.

Selle tõttu edastasid vetelpäästjad vanematele sõnumi, et kui nende laps või lapsed on vees, tuleks neil lapsi jälgida, mitte ninapidi telefonis olla, teatab theguardian.com.

«Liiga vähesed vanemad ja vanavanemad jälgivad vees olevaid lapsi. Seega on meie sõnum neile, et kui te lapsed või lapselapsed ujuvad või suplevad, siis tuleks neid jälgida, mitte nutitelefoni näppida,» teatas Saksamaa vetelpäästjate liidu pressiesindaja Achim Wiese.

Inimesed rannamõnusid nautimas
Inimesed rannamõnusid nautimas Foto: Alexei Danichev / Sputnik/Scanpix

Saksa vetelpäästjate liidu uuring näitas, et lapsed satuvad vees hätta ja upuvad siis, kui neid valvavad täiskasvanud tegelevad millegi muuga, eelkõige kasutavad mobiiltelefoni.

«Oleme märganud, et vanemad peavad basseine ja looduslikke veekogusid «lapsehoidjateks» ning selle tõttu arvavad, et nad ei pea oma lapsi jälgima,» lisas Saksamaa basseinipäästjate organisatsiooni juht Peter Harzheim.

Ta lisas, et vanemate ükskõike käitumine nõuab igal aastal kümnete laste elu.

Vetelpäästja
Vetelpäästja Foto: GUILLAUME COLLET/SIPA / GUILLAUME COLLET/SIPA/Scanpix

Sel aastal Saksamaal uppunud rohkem kui 300 inimesest 20 on alla 15-aastased ning 16 – 25-aastaseid noori on hukkunud 40.

Saksa meedia teatel on lisaks lastele ohugruppideks ka vanemaealised, krooniliste haiguste põdejad ja sisserändajad, kuna osa neist on pärit paikadest, kus ei õpetata ujuma või puuduvad basseinid ja veekogud, kus saaks ujuda.  

Uppumistel on mänginud rolli ka kõrge lainetus, inimene on jäänud lainesse, tõmmanud vett kopsu ja sattunud paanikasse.

Vetelpäästjad elustamas kannatanut
Vetelpäästjad elustamas kannatanut Foto: ERIC BERACASSAT/SIPA / ERIC BERACASSAT/SIPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles