«Puumehe» käsnad kasvasid tagasi

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dede saab nüüd oma käsi kasutada
Dede saab nüüd oma käsi kasutada Foto: Reuters / Scanpix

«Puumehe» hüüdnime kandva indoneeslase Dede sõnul on tema olukord taas hullemaks läinud.

Selle aasta augustis eemaldati mehe kehalt kuus kilogrammi käsnu ning ta on sellest ajast peale kodusel ravil olnud, kirjutas Metro.

«Eemaldatud käsnad hakkasid tagasi kasvama kohe, kui koju jõudsin,» kurtis Dede.

Mees kannatab papilloomviiruse tekitatud käsnade all, mis ei ole eluohtlikud, kuid mõjutavad tugevasti elukvaliteeti. Arstide sõnul on tegemist selle haiguse maailma kõige halvema juhtumiga.

37-aastane Dede märkas käsnu esimest korda teismelisena põlve haavates. Aja jooksul haigus süvenes ning ta jäi ilma tööst, naisest ning sugulased ja naabridki väldivad teda.

«Ma pole meeleheitel, kuid tahaksin paraneda,» lisas Dede.

Indoneesia arsti sõnul läheb mees järgmisele käsnaeemaldusoperatsioonile selle aasta lõpus või järgmise aasta alguses.

«Oleme talle öelnud, et seda haigust pole võimalik täielikult välja ravida. Eelmisel operatsioonil püüdsime lihtsalt ta elukvaliteeti tõsta,» ütles doktor Rachmat Dinata ja lisas, et Dede vajabki igal aastal vähemalt kahte operatsiooni.

Dede oli mõnda aega sunnitud tsirkuses töötama, et end ära elatada, kuid pärast juhtumi avalikkuse ette tulemist on teda aidanud valitsuse rahaline toetus ja eraannetused. Ta ostis lapikese maad, millel kasvatab riisi, ja kasutatud auto, et sugulased teda haiglasse sõidutada saaksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles