Psühholoogid: noorte armusuhe on närviline, eakate oma rahulik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hirm läheduse ees laastab tervist.
Hirm läheduse ees laastab tervist. Foto: SCANPIX

USA Rutgersi ülikooli psühholoogide uuring näitas, et noorte armusuhe on tihtipeale sõltuvuslik ja närviline, eakate oma aga rahulik.

Uuringus osales 17 eakat paari, kes olid koos olnud üle 20 aasta ja sama palju noori paare, kelle koosolemise aeg oli keskmiselt pool aastat, kirjutab STT

Katsealustele anti vaadata nende kaaslaste fotosid ja samal ajal skaneeriti nende ajutegevust.

Tulemused näitasid, et fotode vaatamine aktiviseeris nii vanadel kui ka noortel ajuosad, mida seostatakse eufooria ja hea enesetundega.

Ajutegevuse muutus hea enesetundega seostatavates ajuosades oli mõlemas grupis ühesugune, mis viitab sellele, et tugev armastustunne ei kao ka vanemas eas.

Noorte ja vande ajutegevuses märgati siiski ka erinevusi.  Noorte ajutegevuse jälgimine näitas, et neil aktiviseerusid ka need ajupiirkonnad, mida seostatakse sundmõtete ja stressiga. Eakatel seevastu aktiviseerusid need ajuosad, mida seostatakse hea enesetunde ja rahulikkusega.

Uuringut juhtinud psühholoogi Helen Fisheri arvates ei aita armastustunne ainult paarisuhte tekkele kaasa, vaid aitab suhte küpsedes ka kõrvaldada suhtega seotud sundmõtted ja stressi.

Uuringut tutvustati USAs Albuquerques toimunud psühholoogiakonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles