Everesti tippu paigaldati veebikaamera

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Everest
Everest Foto: Everest Share

Jäädvustamaks ekstreemsetes paikades asuvate uurimisjaamade ilmastikutingimusi paigaldati maailma kõrgeima mäe Mount Everesti tippu filmima Mobotixi veebikaamera, mille pilt on kõigile huvilistele interneti vahendusel nähtav.

Veebikaamera paigaldati seoses rahvusvahelise kliima-ja keskkonnauuringute konverentsiga «SHARE – Stations at High Altitude for Research of Environment» ja projektiga «Everest Share 2011», mille eesmärgiks on kõrgtehnoloogia abil mõõta ülima täpsusega üle maailma kõrgeima mäe kõrgus.

Kuigi mõõtetulemused avalikustatakse alles kahe aasta pärast, on vaade Everesti tipule nähtav juba praegu igal arvutiekraanil aadressil http://www.evk2cnr.org/WebCams/PyramidOne/everest-webcam.html

Pildi teeb võimalikuks seniseid rekordeid purustav Mobotixi kaamera, mis talub kuni -30 kraadist pakast. Ev-K2-CNR teadlased Bergamost, Itaaliast, seadistas M12-tüüpi Mobotixi kaamera lähedalasuva Kala Patthari harjale (kõrgusega 5675m). Kaamera salvestab hingematvaid pilte 8848 meetri kõrgusest Everestist ning selle paremal küljel asuvast platoost. Pilti uuendatakse iga viie minuti tagant, seega on jälgitav ka pilvede liikumine mäetipu ümber.

Pilt, mis kaitseb kliimat

Teadurid valisid veebikaamera asukohaks Kala Patthari, kuna just seal tuleb kõige paremini esile Mount Everesti läänekülg ja ka põhja- ning edelasuunad. Kaamera kasutab pildi edastamiseks juhtmevaba ühendust, mis suunab andmevoo Ev-2 CNR püramiidlaboratoorium-observatooriumisse, mis asub 5050 meetri kõrgusel. Seal analüüsitakse videot ning saadetakse andmed edasiseks uurimiseks Itaaliasse. Uurijad loodavad seeläbi paremini mõista arenguid kliimamuutustes ja globaalses soojenemises. Selline videopilt koos meteoroloogiliste andmetega temperatuuri, niiskuse, päikesevalguse, sademete, tuulekiiruse ja –suuna kohta, kogutud maailma kõige kõrgemas ilmajaamas 8000 meetri kõrgusel, võimaldavad nende protsesside lähemat uurimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles