Galerii: Hispaanias võeti maha viimane kindral Franco kuju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania diktaatori Francisco Franco ratsamonumendi eemaldamine
Hispaania diktaatori Francisco Franco ratsamonumendi eemaldamine Foto: AFP / Scanpix

Hispaanias Santanderi keskväljakult võeti maha viimane kindral Francisco Franco kuju ja toimetati minema.

See oli Hispaania mandrialal viimane avalikus paigas olnud Franco kuju, kirjutab  AFP.

Põhja-Hispaanias asuva Santanderi linnajuhtidel on plaanis see ratsamonument muuseumisse panna.

Põhja-Aafrikas Hispaaniale kuuluvas Melilla linnas on veel üks Franco mälestusmärk, kuid ka see plaanitakse varsti eemaldada.

Möödunud aastal võeti Hispaanias vastu seadus, mis lubab  Franco ajajärgu sümboleid eemaldada.

Selle seaduse kehtestamise eestvedajaks oli sotsialistist peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero, kelle vanaisa Franco käsul tapeti.

Francisco Franco, täisnimega  Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo (1892 – 1975) oli 1939 – 1975 Hispaania riigipea. 1912- 1927 oli koloniaalväe ohvitser, sai aastal 1926 Hispaania ajaloo noorimaks kindraliks. 1936 osales valitsusvastase mässu organiseerimises. Hispaania kodusõja ajal murdis  mässulise hunta juhina  Saksamaa ja Itaalia toetusel  vabariiklaste vastupanu.

Pärast sõja lõppu hakkas Franco järk-järgult tegema muudatusi monarhia taastamiseks. Ent Hispaania kuningakoja liikmed ei soovinud Franco režiimiga otsest koostööd teha. Seetõttu otsustas Franco, et monarhia taastatakse alles pärast tema surma ning määras troonipärijaks prints Juan Carlose.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles