Norra hakkab enda narkomaanidele tasuta heroiini andma, et nende elu parandada

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra lipp.
Norra lipp. Foto: SCANPIX

Norra kavatseb edaspidi enda narkomaanidele anda tasuta heroiini, et nende elukvaliteedi parandada. Norra on narkosurmade arvult Euroopas kolmas, jäädes alla Eestile ja Rootsile.

Norra valitsus andis reedel teada, et kõige suurematele sõltlastele hakatakse 2020. aastal algava testiprogrammi raames andma tasuta heroiini. Riik, mis on narkosurmade arvult üks suurimaid Euroopas, loodab, et programmist saab abi kuni 400 sõltlast, vahendas Metro.

Norra  tervishoiu- ja sotsiaalministeeriumi direktoriaadile anti ülesandeks leida inimesed, kellele see programm võiks kasulik olla, mis oleks programmi täpne töömetoodiga ja kui palju see maksma läheb. Tervishoiuminister Bente Hoie rääkis: «Me loodame, et see pakub lahenduse, mis loob parema elukvaliteedi nendele sõltlastele, kelleni meie praegused programmid ei jõua või keda need ei aita.»

Norra tervishoiuminister Bente Hoie.
Norra tervishoiuminister Bente Hoie. Foto: The Phuket News

Euroopa narkootikumide ja narkomaania järelevalvekeskuse järgi on Norra narkosurmade arvult Euroopas kolmas. Iga miljoni inimese kohta sureb aastas 81 inimest. Rootsis aga 88 ning Eestis 132.

Kuigi seda meetodit on juba proovitud või rakendatud nii Šveitsis, Madalmaades kui Taanis, siis on meditsiinilise heroiini kasutamine ikka vastuoluline. Kuid selle toetajad sõnavad, et peale sõltlaste elukvaliteedi parandamise ning narkosurmade arvu vähendamisele, võivad väheneda ka kuriteod ning selle ennetamisele minevad kulud. Tervishoiuminister sõnas, et programm läheb tööle mitte enne kui kahe aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles