Õhupallidest gaasi hinganud noor naine jäi «hipi kräkiks» nimetatud peodroogi tõttu halvatuks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhupallid. Pilt on illustratiivne.
Õhupallid. Pilt on illustratiivne. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker / Scannpix

Suurbritannias elav Olivia Goulding (24) harrastas vabadel nädalavahetustel enda meelest ohutut pidutsemist, kui manustas rohkem kui viieteistkümne õhupalli jagu lämmastikoksiidi. Esmapilgul ohutu tegevus maksis talle kurvalt kätte, jättes noore naise halvatuks. 

Õhupallide täitmiseks kasutatakse mitmeid õhust kergemaid gaase. Tuntuim neist on heelium, kuid levinud on ka lammastikoksiidi kasutamine. Rahvakeeli tuntud kui «naerugaas», nimetatakse ka «hipi kräkiks», mis valdavalt on ohutu, kuid suurte koguste ja pideva tarvitamise puhul võib see tekitada tõsiseid terviseprobleeme. Nii juhtus ka Oliviaga. Ajal kui ta 3-aastane poeg nädalavahetustel oma isa külastas, otsustas noor naine, et lõõgastub ning pidutseb veidi. Olivia jaoks tähendas see õhupallidest NOS gaasi hingamist.

Eelmisel nädalal võttis pealtnäha ohutu ja lõbus tegevus ootamatult väga sünged pöörded, kui noor naine ärgates end enam rinnast altpoolt liigutada ei saanud. Ta kutsus oma pisipoeg Parkeri ennast aitama ning helistas kiirabisse. 

Haiglasse jõudes selgus, et naine on liigsest gaasi hingamisest saanud tõsise terviserikke - tema seljaaju on saanud  kahjustada ning naine peab taas õppima kasutama oma käsi ja jalgu. Lämmastikoksiid põhjustas naisele Lichteim'i haiguse, mis põhjustas seljaaju taandarengu. 

«Umbes kuu aega enne seda kõike hingasin õhupallist gaasi ja tundsin oma kaelas ja seljas justkui nõelu. Kogu mu keha tundus kuidagi tuim,» rääkis ta Mail Online'le. «Aga ma ei osanud aimatagi, et selle põhjuseks võisid olla õhupallid, seega jätkasin oma tegevust.»

Lichtheim'i haigus saab alguse siis, kui lämmastikoksiid jätab keha vitamiin B12 puudusesse, kahjustades kehaosi, mis kaitsevad närvikiude seljaajus, mis kontrollib liigutusi ja tundlikkust. Olivia saab B12 vitamiinisüste ja kõigi eelduste kohaselt peaks tema tervis taastuma ja seisund normaliseeruma. Praeguseks on tal õnnestunud füsioterapeutide abiga astuda juba 12 sammu, kuid täieliku paranemiseni on veel pikk tee minna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles