Oled näinud? 7 kõige levinumat unenägu ja mida need tähendavad

Kadi-Maarja Võsu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Alison Teal / Caters / Scanpix

Unenäod on inimesi lummanud aegade algusest saati. Iidses Egiptuses peeti erksate unenägudega inimesi õnnistatuks, kellel on eriline pilguheit universumisse. Paljud nende uned on ka papüürustele salvestatud. Egiptlased uskusid, et parim viis jumalike ilmutuste saamiseks on läbi unenägude. Mõned inimesed magasid isegi pühitsetud «unenägude vooditel», et omandada tarkust jumalatelt. 

19. ja 20. sajandil jätsid teadlased ja õpetlased kõrvale seosed unenägude ja üleloomuliku vahel. Tuntud psühhoanalüütikud Sigmund Freud ja Carl Jung leidsid, et unenäod pakuvad pilguheitu meie mõistuse ja meelte sisemusse. Oma raamatus «Unenägude seletamine» avaldas Freud keeruka süsteemi, mille abil unnenägusid analüüsida. Kokkuvõtvalt seisnes teooria tuum selles, et ajal kui teadlik mõistus puhkab, loob meie alateadvus visuaale, mis annab palju informatsiooni meie sisemise mina kohta. 

Hoolimata sellest, kas unenäod aitavad meil ennustada tulevikku, suhelda jumalike jõududega, või aitavad inimestel end paremini mõista, on unenägude tõlgendamine olnud äärmiselt sümboolne. Selleks, et unenägusid mõista, peame neid tõlgendama, justkui oleksid nad kirjutatud salajases koodis. Mitmed uned on meie jaoks tihti väga tugeva emotsooniga ning jätavad päevadeks maadlema tundega, et oled läbi une sümboolika mingi sõnumi saanud. Kuigi iga inimese psüühika, elu, tunded ja mõtted on erinevad, on mitmed psühholoogid ja jäädvustatud kirjutised selgitanud, et paljudel inimestel on mitmeid sarnaseid unenägusid, mis võivad üritada sama asja väljendada.

Katy Perry, «Teenage Dreams», albumipilt. 
Katy Perry, «Teenage Dreams», albumipilt. Foto: / AP

KUKKUMINE

Mitmetes kultuurides on levinud müüdid, et unes kukkumine ja maapinnaga kohtumine tähendab, et sured päris elus. Õnneks pole see teooria kinnitust saanud. Paljud psühhoanalüütikud on leidnud, et unes kukkumise või langemise nägemine on märk, et midagi selle inimese elus ei lähe just kõige paremini. See võib olla vihje, et tuleks muuta mõnda valikut või leida mõnele teekonnale elus uus suund. 

«Unenäos kukkumise nägemine on väga tavaline. See on hirmu sümbol. Tihti väljendab see, et peaksid end rohkem vabaks laskma ja elu nautima,» arvab briti astroloog Russell Grant. Uneanalüütik Lauri Loewenberg on seda unenägu nimetanud alateadvuse ohumärgiks. 

AVALIKUS KOHAS ALASTI OLEMINE

Enamus eksperte nõustuvad, et see unenägu esindab haavatavust ja ärevust. Psühholoog Ian Wallace'i uurimuste põhjal on tehtud järeldusi, et sedasorti unenäod on sagedased inimeste hulgas, kes on hiljuti saanud ametikõrgenduse, asunud uuele ametile või asunud avalikule positsioonile. Uneteoreetik Penny Peirce on leidnud, et avaliku alastuse unes nägemine võib olla märk sisemisest hirmust oma ebatäiuste või puudujääkide näitamise ees. 

Illustratiivne pilt. Kunstnik Milo Moire, Saksamaal, 2015.
Illustratiivne pilt. Kunstnik Milo Moire, Saksamaal, 2015. Foto: babiradpicture/HeinzUnger/SIPA / babiradpicture/HeinzUnger/SIPA

HAMMASTE KAOTAMINE

See unenägu on mitmed eksperdid eri leeri ajanud. Ian Wallace vaatleb hambaid kui mõjuvõimu ja enesekindluse sümbolit. Väidetavalt tähendab see unenägu, et unenäo nägija elus on juhtunud midagi, mis on põhjustanud enesekindluse kaotuse. Lawrence toetub Freudi teooriatele ja leiab, et naiste puhul tähendab see soovi unistuse täitumiseks näiteks soovi jääda lapseootele. Meeste puhul seksuaalse stimulatsiooni soovi.

Penny Peirce leiab, et see võib tähistada muret oma välimuse või atraktiivsuse suhtes, või hoopis ebakindlust oma suhtlemisoskuste osas või ebakindlust, et väljendad end piinlikult. «Hammaste tõeline tuum peitub nende võimes hammustada, rebida, närida,» seletab ta. «Kui su hambad kukuvad välja, kaotad sa isikliku jõu, oma võime olla domineeriv, otsustuskindel ja alalhoidlik.»

Pilt on illustratiivne. Serbia meigikunstnik irjana Milosevic. 27 juuli, 2018. 
Pilt on illustratiivne. Serbia meigikunstnik irjana Milosevic. 27 juuli, 2018. Foto: Darko Vojinovic / AP

SURM

Ian Lawrence'i tõlgenduste kohaselt paljastab see unenägu soovi midagi oma elus lõpetada: suhe, töökoht, karjäär või hoopis midagi minevikust. 
Samas seostatakse seda ka hirmuga muutuste või tundmatu ees. 

Kuigi surma nägemine unes on tihti väga traumeeriv, leiavad eksperdid, et tegemist pole ilmtingimata õudusunenäoga. Pigem on peaks see innustama ja aitama alustada uut seiklust või värsket algust. 

«Surm nagu muutusedki võivad olla hirmutavad, sest me ei tea, mis on «teisel pool» muutust. Paljud vanemad näevad selliseid hirmutavaid unenägusid, pärast seda kui laps on saavutanud mõne olulise verstaposti, saanud iseseisvamaks ja kasvanud suureks. Sellised suured muutused jätavad vanemate mõtted ekslema, et kuhu jäi noorem versioon nende lapsest. Seega oma lapse surmaga seotud unenägude nägemine võib väljendada omamoodi leinamist aja paratamatu kulgemise üle. 

LENDAMINE

Une-ekspert Tony Crisp leiab, et lendamine esindab kahte väga erinevat külge. See võib tähistada vabaduse ja iseseisvuse tundeid, samas võib see olla väljendus soovist pääseda või põgeneda elu reaalsuste eest. «Lendamine üksinda näitab selle tegevuse isesisvusaspekti. Kuid kuna lendamine kaasab meie jaoks palju positiivseid tundeid ja naudinguid, võib see olla väljendus meie seksuaalsusest, eriti nende aspektide suhtes, mis on seotud vaba seksuaalse eneseväljenduse osas. Vabadus sotsiaalsetest normidest ja piirangutest,» kirjeldab Crisp.

Ian Wallace leiab, et sedasorti unenäod innustavad inimesi laskma oma hetke probleemidest lahti laskma, et lasta asjadel loomulikult oma õige koht leida. 

Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Alvaro Barrientos / AP

PETMINE

Kuigi mitmed unenäod võivad otseselt väljendada päriselu hirmusid, siis uneteoreetikud Trish ja Rob MacGregor leiavad, et tegelikult ei ole selline unenägu seotud reaalse võimalusega, et partner petab või seda kavatseb. 

Eve Adamson ja Gayle Williamson näevad petmisunenägude puhul seost usalduse, lojaalsuse ja suhtlemisprobleemidega suhtes. «Kui näed unes, et su partner on sind petnud, siis ei saa üks teist suhtest seda, mida vajatakse.»

TAGAAJAMINE

Ian Wallace leiab, et hoolimata selliste unenägude õudsast tundest, ei ole tegemist halva unenäoga. See peaks innustama oma probleemidega silmitsi seisma. Loewenberg on oma uurimustes leidnud, et unenäod, kus magajat taga aetakse, on rohkem levinud naiste, kui meeste hulgas. 

Tony Crisp leiab, et tagaajamisega seotud unenäod vihjavad soovile põgeneda oma hirmude ja himude eest. 


Kokkuvõtteks
Mitmed neuroteadlased usuvad, et unenäod on pelgalt fundamentaalsete neuroloogiliste protsesside kõrvalnähtused, mis tegelikult ei tähenda midagi. Magamise ajal toimuvad meie ajus intensiivsed neuroloogilised tegevused. Arvatakse, et üks suur põhjus, miks inimesed magavad, ongi see, et ajul on vaja aega, et korrastada ja organiseerida meie mälestusi. Inimestel on loomupärane soov leida seoseid erinevates visuaalides ja kogemustes. Nii nagu võib igaüks leida pilvedest mõnda äratuntavat kuju. Mis siis, kui unenäod ei tähendagi tõesti midagi ja on vaid inimeste püüe organiseerida ja leida seoseid seosetutest fantaasiapiltidest. Aga, mis siis, kui ikkagi tähendavad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles