Rassismi põrmustav «BlacKkKlansman: Must mees klannis» põhineb hullumeelsel tõsilool

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«BlacKkKlansman: Must mees klannis»
«BlacKkKlansman: Must mees klannis» Foto: FOCUS FEATURES

Visionäärist filmirežissööri Spike Lee uusim, äärmiselt palju kiidetud film «BlacKkKlansman: Must mees klannis» on tõsielusündmustel põhinev pöörane tõsielul põhinev lugu sellest, kuidas mustanahalisel politseinikul õnnestus end 1970ndatel rassistliku organisatsiooni Ku Klux Klan liikmeks nihverdada.

See vaimukatest dialoogidest, ajastutruust stiilist, action'ist ja ülilahedast muusikast tulvil sotsiaalkriitiline linateos pälvis tänavu Cannes'i filmifestivali Grand Prix ja festivalipubliku kuus minutit kestnud seisvad ovatsioonid.

70ndate algus oli USA-s suurte ühiskondlike muutuste ja murrangute aeg, mil rassivõitlus võrdsete kodanikuõiguste ees kogus järjest raevukamaid tuure. Ron Stallworth (John David Washington) oli esimene afroameeriklasest politseiuurija Colorado Springsi politseijaoskonnas ning tema saabumine meeskonda võeti vastu skepsise ja varjamatu vaenulikkusega. Külmast vastuvõtust hoolimata otsustas mees saavutada kolleegide seas kõrge positsiooni teenida ära kohaliku kogukonna tunnustuse. Nii võttis ta ette vägagi ohtliku missiooni – imbuda sisse Ku Klux Klani. Teeseldes rassistlikku paremäärmuslast, võttis Stallworth ühendust KKK kohaliku üksusega ning ei läinud kaua, kui kaval mustanahaline politseinik sai kutse klanni siseringi. Tal õnnestus luua suhe isegi klanni «peavõluri» David Duke'iga (Topher Grace), kes kiitis mehe pühendumust Valge Ameerika kehtestamisele. 


Salajase missiooni edenedes võttis Stallworthi rolli näost-näkku kohtumisteks üle mehe valge kolleeg, kes on filmis kehastatud kui juudi päritolu uurija Flip Zimmerman (Adam Driver) – tegelikkuses ei ole Stallworth teda KKK kohtumistel esindanud valge kolleegi isikut avalikustanud (film põhineb tänaseks 65-aastase endise politseiniku memuaaridel). Valge kolleeg asus KKK ridades omakorda hankima väärtuslikku siseinfot saboteerimaks klanni kavandatavaid tapatalguid. Tänu meeste tegevusele pidurdus kohaliku KKK tegevus märgatavalt, kuid politseioperatsioon otsustati tegelikkuses ühel hetkel siiski katkestada, kuna hakati pelgama, et politsei ühendus kurikuulsate valgete keepidega võib kahtlane tunduda.   

Produtsentide tiim, kelle käe all valmis ka Oscariga auhinnatud Jordan Peele«i „Kao ära», loob «BlacKkKlansmaniga» värvika pildi tolleaegsest rassirahutustes vappuvast Ameerikast, mis on oma probleemistikus valusalt aktuaalne vaatamine ka tänapäeval.

Osades: John David Washington (Malcolm X), Adam Driver (Star Wars: The Force Awakens ja The Last Jedi), Topher Grace (Interstellar), Alec Baldwin (Misson Impossible: Rogue Nation) jpt.

Apollo Kinodes alates 17. augustist 2018.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles