Kassahittide võimalus? Ameerika filmiakadeemia toob juurde ühe lisakategooria

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «The Avengers». Pildil Robert Downey jr Iron Manina ja Chris Evans Captain America rollis
Kaader filmist «The Avengers». Pildil Robert Downey jr Iron Manina ja Chris Evans Captain America rollis Foto: SCANPIX

Igal aastal filmiauhindu Oscareid väljastav Ameerika filmiakadeemia lisab auhindadele uue kategooria, milleks on saavutus populaarse filmi kategoorias.

Filmiakadeemia andis uuendusest teada enda Twitteri lehel:

«Oscaritele» on tulemas muudatus. Siin on mõned asjad, mida teadma peaks:

  • auhinnagalale lisandub saavutus populaarse filmi kategoorias.
  • gala toimub nüüd tavapärasest varem: märkide kalendrisse 9. veebruar.
  • me plaanime globaalsemalt mugavamat, kolmetunnist ülekannet.

Muudatus võimaldab suurtel kassahittidel nagu «Tähesõjad» või Marveli «Tasujad» kandideerida filmimaailma suurima auhinnale.

 Varasemalt ei ole aasta jooksul kõige suuremat kassatulu näidanud filmidel olnud võimalust nominentide hulka kuuluda. Suurtel kassahittidel oli võimalus ainult tehnilistes kategooriates Oscarile kandideerida.

«Tasujad». Kaader filmist.
«Tasujad». Kaader filmist. Foto: Scanpix

Aga kohe kui uudis uue kategooria loomisest avalikuks tehti, leidus inimesi, kellele see idee ei meeldinud. Enamasti kritiseeriti asjaolu, et populaarne filmi ei pruugi olla hea film, ning küsiti, et kui suur kassahitt on hea, siis miks mitte nimetada see «parima filmi» kategooriasse?

Superkangelasefilm «Must Panter», mis on teeninud üle miljardi dollari tulu ning mille puhul on tegu mustanahaliste kogukonnale ülimalt olulise filmiga, oleks edaspidi lihtsalt populaarne ja mitte filmimeistrite arvates hea film. Ja sellega vähendatakse filmi tähtsust ja ühiskondlikku sõnumit.

Oscarid
Oscarid Foto: Scanpix

Kriitikud leiavad ka, et põhjus, miks filmiakadeemia loob populaarsete filmide kategooria, on Oscari gala madalates reitingutes. USA Today kirjutatud artiklis on välja toodud selge korrelatsioon ülemaailmsete populaarsete filmide ning nende Oscarite kandideerimise kohta. Ehk, lihtsalt öeldes, kui Oscaritel ei ole nominentide hulgas filmi, mis meeldib massidele, siis massid Oscari galat ei vaata.

Eksperdid aga ütlevad, et madalad auhinnagala reitingud on seotud üleüldiselt väheneva televaatajate arvuga.

Missugune kategooria täpselt välja nägema hakkab ning mis kriteeriumideid peab film täitma, et nominentide hulka kuulda, on veel selgitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles