Washington Post: Donald Trump valetas juulis 16 korda päevas (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Oliver Contreras / Oliver Contreras/Sipa USA/Scanpix

USA väljaande Washington Post faktikontrolliteenus Fact Checker avaldas uut informatsiooni USA presidendi Donald Trumpi faktide väänamise ja valetamise kohta.

Fact Checker on jälginud Trumpi kõnesid ja sõnumeid alates sellest, kui ta 20. jaanuaril 2017 presidendiks sai. Nüüdsesse statistikasse on kaasatud ka Trumpi tviidid, milles ta kas muudab tõde või täielikult valetab.

Donald Trump
Donald Trump Foto: Carlos Barria / Reuters/Scanpix

Washington Posti andmetel on Trump 2018. aasta juuli seisuga 558 päeval valetanud või moonutanud tõde 4229 korral. Ta on päevas keskmiselt valetanud 7,6 korda.

«Trumpi valetamine ei ole tegelikult midagi uut. Uudis on see, et USA president kasutab aina rohkem valesid. Uuring näitas, et Trump valetab kaks korda rohkem kui varem. Ta on viimase poole aasta jooksul valetanud sama palju kui terve esimese võimuloleku aasta jooksul,» teatasid Washington Posti esindajad.

Esimesel valitsemisaastal kuuldi ta suust 2140 valeväidet, nüüd on poole aastaga neid kaks korda enam.

Rekordkuud olid selle aasta juuni ja juuli, mil Trump valetas kesmiselt 16 korda päevas. Kõige valederikkam päev oli 5. juuli, mil ta esitas 79 valeväidet.

Donald Trump
Donald Trump Foto: Oliver Contreras / RS/MPI/Capital Pictures/Scanpix

Uurijate sõnul on Trumpil kombeks oma valesid seisukohti mitu korda korrata. Lisaks kasutab ta oma valede seisukohtade kinnitamiseks väljendit «Uskuge mind».

Kõige enam valetab ta majandust ja kaubandust käsitlevates asjades.

Majandusnõunike arvates peab Trump end majanduskesperdiks. Ta kiidab, et tema valitsusajal on tekkinud tuhandeid uusi töökohti ja USAl läheb mjanduslikult väga hästi.

Lisaks moonutab Trump tõde ka neis küsimustes, mis puudutavad Venemaa sekkumist USA 2016. aasta presidendivalmistesse ja sellele järgenud uurimist.

Uuring näitas, et Trumpi poolne tõe moonutamine ei ole siiski ta mainet kahjustanud ega populaarsust vähendanud. Alates 2017. aasta detsembrist on ta populaarsus kasvanud, kuna siis surusid vabariiklased kongressis läbi maksude vähendamise eelnõu.

Donald Trump ei ole siiski nii populaarne president, kui seda oli Barack Obama. 43 protsenti ameeriklasestet kiidavad ta tegevuse heaks, Obama puhul oli see protsent üle 50.

Barack Obama
Barack Obama Foto: Kevin Lamarque / Reuters/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles