Suur rööv Rootsis: mootorpaadiga põgenenud vargad said saagiks kuninga ja kuninganna kuldsed kroonid ning valitsusõuna (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Strängnäsi katedraal
Rootsi Strängnäsi katedraal Foto: Wikipedia.org

Rootsi politsei otsib kahte meest, kes viisid Stockholmi lähedasest Strängnäsi katedraalist kaasa 17. sajandist pärit kuninglikke regaliaid, kaks krooni ja valitsusõuna.

Juhtum leidis aset 31. juuli keskpäeval, mil kirik oli avatud ja selle lähedal sagis laada tõttu palju inimesi, teatab The Guardian.

Rootsi Strängnäsi katedraali altar
Rootsi Strängnäsi katedraali altar Foto: Wikipedia.org

Aftonbladeti andmetel langes varaste saagiks kaks kuninglikku krooni, millest üks kuulus kuningas Karl IX ja teine kuninganna Kristiinale. Karl IX on kullast ja kaetud mitmete vääriskividega, Kristina oma aga mitmest metallist, kuid ilma vääriskivideta. Lisaks võeti kaasa kullast valitsusõun.

Rootsi kuningas Karl IX (1550 - 1611)
Rootsi kuningas Karl IX (1550 - 1611) Foto: Wikipedia.org
Rootsi kuninganna Kristiina (1626 - 1689). Maalil on kuningannal käes valitsusõun
Rootsi kuninganna Kristiina (1626 - 1689). Maalil on kuningannal käes valitsusõun Foto: akg-images / Rabatti - Domingie / akg-images / Rabatti - Domingie/Scanpix

Varaste põgenemist näinud Tom Rowell, kes selles kirikus järgmisel nädalal abiellub, sõnas meediale, et ta nägi kahte meest kirikust välja jooksmas, valgesse mootorpaati hüppamas ja Mälareni järvel minema kihutamas.

«Teatasime kahe mehe kummalisest põgenemisest politseile ja saime siis teada, et nad viisid kaasa väga väärtuslikke esemeid. Sain kohe aru, et need kirikust väljunud isikud on kahtlased, sellele viitas nende käitumine. See on häbiväärne, et minnakse vargile pühasse ja ajaloolisesse paika,» lausus Rowell.

Rootsi politsei käivitas kroonivaraste otsimise, kuid seni neid leitud ei ole.

«Kui väljenduda jalgpalliterminites, siis praegu on seis 1:0 varaste kasuks,» lausus politsei esindaja Thomas Agnevik.

Politsei ja katerdaali esindajate teatel ei tea nad vanade kroonide ja valitsusõuna väärtust, sest neid ajaloolisi  ja unikaalseid objekte on raske rahasse ümber hinnata.

Strängnäsi katedraali esindaja Catharina Fröjd sõnas, et tegemist oli kiriku jaoks suure kultuurilise, ajaloolise ja majandusliku kaotusega, kuna need kroonid ja valitsusõun olid ühed populaarsemad vaatamisväärsused.

Rootsi Strängnäsi katedraal
Rootsi Strängnäsi katedraal Foto: Wikipedia.org

Karl IX (4. oktoober 1550 – 30. oktoober 1611) oli Rootsi riigihoidja 1599–1604 ja kuningas 1604–1611, Gustav I Vasa noorim poeg.

Kristiina (18. detsember 1626 – 19. aprill 1689) oli Rootsi kuninganna 1632–1654, Gustav II Adolfi tütar. Ta oli sunnitud troonist loobuma, kui võttis luterluse asemel omaks katoliikluse. Elu lõpul elas ta pagenduses Roomas.

Ligi 13 000 elanikuga Strängnäs asub Mälareni järve ääres Södermanlandi maakonnas. Strängnäsi katedraal ehitati 1291 - 1340. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles