Roomlased ületasid Reini jõe?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roomlaste ja germaanlaste lahingupaigast leitud pronksese
Roomlaste ja germaanlaste lahingupaigast leitud pronksese Foto: AP / Scanpix

Saksa arheoloogid leidsid Hannoveri ja Kasseli piirkonnas asuvast Kalefeldi metsast roomlaste ja germaani hõimude lahingupaiga.

Arheoloogide sõnul on leid tähtis, kuna see pärineb ajast, mil roomlased võisid olla ületanud Reini jõe ning germaani hõimude aladel edasi liikunud, kirjutab STT.

Leid tehti amatöörarheoloogide metalliotsija abil. Kunagise lahingupaiga täpset asukohta ei paljastatud, kuna kardetakse rüüstamist.

Arheoloogid on paigast leidnud mitmeid roomlaste ja germaanlastega seotud esemeid, sealhulgas ka kirveid, odasid, kilpe ja raha.

Siiani on arvatud, et Rooma impeeriumi laienemine Germaanias lõppes Teutoburgi metsas toimunud lahinguga.

Uus leid aga lubab oletada, et roomlastel õnnestus kaugemale edasi liikuda ning ka hiljem toimus roomlaste ja kohalike vahel kokkupõrkeid.

Teutoburgi metsas  peeti 9. aastal pKr lahing, milles germaanlased purustasid roomlaste väe.

Heruskide pealik Arminius  korraldas ülestõusu Germaania kuberneri kindral Publius Quinctilius Varuse vastu. Teutoburgi metsas lõid Arminius ja markomannide vägi Maroboduse  juhtimisel kolme Rooma leegioni. Roomlaste väejuht Varus sooritas väidetavalt enesetapu ja brukteerid kindlustusid Reini lõunakaldal.

Germaanlaste ja Rooma riigi piir nihkus pärast seda Reini jõe kohale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles