Anne Hathaway kaitseb mõrvaohvrit: kõik mustanahalised kardavad Ameerikas iga päev enda elu pärast (1)

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Hathaway.
Anne Hathaway. Foto: TALOS / Steven Bergman/AFF-USA.COM / MEGA

Anne Hathaway nimetas Oaklandis, Californias surnuks pussitatud mustanahalise tüdruku mõrva mõtlematuks teoks ning kritiseeris valget privileegi, mis tema arvates võis tapatöö motivaatoriks olla.

Oscari võitja pöördumine

Anne Hathaway kirjutas neli päeva tagasi enda Instagrami: «Nia Wilsoni mõrv, puhaku ta jõus ja rahus, mis talt ära võeti, on mõeldamatu. Ta oli mustanahaline naine ja ta tapeti külmavereliselt valge mehe poolt. Valged inimesed, mina ja sina kaasaarvatud, peavad oma valgete luude üdini aru saama, et kõik mustanahalised kardavad Ameerikas iga päev enda elu pärast. Ja nad on seda teinud juba mitmeid generatsioone. Me peame endalt küsima: kui viisakad me tegelikult oleme? Mitte enda kavatsustes, vaid enda tegudes? Või meie tegutsematuses?»

Akadeemia auhinna võitnud näitlejanna lisas, et valgetel inimestele ei ole mustanahaliste surmahirmust aimugi.

 

The murder of Nia Wilson- may she rest in the power and peace she was denied here- is unspeakable AND MUST NOT be met with silence.  She is not a hash tag; she was a black woman and she was murdered in cold blood by a white man. White people- including me, including you- must take into the marrow of our privileged bones the truth that ALL black people fear for their lives DAILY in America and have done so for GENERATIONS.  White people DO NOT have equivalence for this fear of violence. Given those givens, we must ask our (white)selves- how “decent” are we really?  Not in our intent, but in our actions?  In our lack of action? Peace and prayers and JUSTICE for Nia and the Wilson family xx Note: the comments for this post are closed. #blacklivesmatter #antiracist #noexcuse #sayhername #earntherighttosayhername

A post shared by Anne Hathaway (@annehathaway) on

Tapatöö päise päeva ajal

Korrakaitsjad sõnasid, et 27-aastane tingimisi vabastatud valgenahaline John Cowell seisab nüüd silmitsi süüdistusega 18-aastase mustanahalise Nia Wilsoni tapmise eest. Tüdruk pussitati surnuks 22. juulil. Prokuratuur alles uurib, kas Cowelli motiiviks oli rassiviha, vahendas Global News Kanada.

Politsei on hakanud otsima Cowelli pärast eelmisel pühapäeval aset leidnud Nia Wilsoni mõrva, milles sai vigastada ka tema õde.

Mõrv leidis aset rongijaamas (Bay Area Rapid Transit). Ajakirjanikud küsisid, kuidas oli tagaotsitaval mehel võimalik tagasi rongisüsteemi saada, et rongiga sõita, ei osanud BARTi piirkonna politseijuht Carlos Rojas kohe vastata, kuid ütles, et avalik transpordisüsteem on väga suur ning hõlmab nelja maakonda.

Turvakaamera video näitas, et 22. juulil sõitis Cowell koos Wilsoni õdedega samas vagunis, kuid nad ei suhelnud omavahel. Kui rong aga peatuses seisma jäi ning grupp platvormile astus, ründas Cowell Nia Wilsonit. «Praegu paistab, et see oli provotseerimata, põhjendamatu ning julm rünnak,» lisas Rojas.

Tracee Ellis Ross seisab koos Anne Hathawayga mustanahaliste kaitseks.
Tracee Ellis Ross seisab koos Anne Hathawayga mustanahaliste kaitseks. Foto: Danny Moloshok/AP

Letifah Wilson sõnas, et tema, Nia ja kolmas õde naasid perekonna ühisürituselt, kui maniakk neid ootamatult ründas. «Ma vaatasin tagasi ja ta puhastas oma nuga ja seisis treppide peal ja ainult jõllitas. Pärast seda ma juba abistasin enda õde,» rääkis Wilson ABC7 uudistele rünnakule järgnenud esmaspäeval. Naise kaelal oli side, mis oli pandud sinna rünnakus viga saanud kohale.

Rojas ei osanud öelda, mis oli mõrvari motiiviks, kuid nimetas rünnakut «vangla rünnaku sarnaseks», sest Niat pussitati kahel korral kaela. Ta lisas ka, et kuigi Cowelli ei ole seostatud ühegi valget ülemvõimu rõhuva grupeeringuga, siis kavatsevad nad uurida kõikvõimalikke juhtniite.

Mõrvari perekond annab võimaliku motiivi

Cowelli perekond ütles, et mees on kannatanud vaimsete häirete all, kuid ei ole õiget ravi saanud. Ta vabastati vanglast 6. mail pärast teise astme röövi eest karistuse kandmist, sõnas Vicky Waters, kes on California parandus- ja rehabilitatsiooniosakonna kõneisik. 

Kohtupaberites on kirjas, et Cowell olevat poemüüjat röövi käigus ähvardanud noa ja libapüstoliga. Kohalik meediaväljaanne lisas, et Cowellil on varasem karistus ka rünnaku eest surmava relvaga.

Ka teised maailmakuulsad tähed avaldavad pahameelt

Anne Hathaway kõrval võtsid sotsiaalmeedias Nia Wilsoni mõrvas osas sõna ka mitmeid teised maailmakuulsad inimesed, kellest enamik on mustanahaliste kogukonna esindajad.

 

My heart is heavy and I promise I will stand with my sisters. I will stand up and scream. I will demand #justicefornia ? Repost @glennondoyle with @get_repost ・・・ She was murdered by white supremacist and terrorist, John Cowell. He slit her throat and she died as her older sister, Letifa, held her. I cannot stop thinking about Letifa tonight. I cannot stop thinking about my baby sister tonight. I cannot stop thinking about sisterhood tonight. What I am thinking is that the only thing that’s gonna save this country is if white women start standing up and screaming for justice for black women. We don’t. We just don’t. We need to start. We women - all of us- are SISTERS and nobody is coming to protect us. We’ve just got each other. We have got to PROTECT EACH OTHER. The good news is TOGETHER- we are strong enough to do It. If we ever truly showed up for each other.. if we ever collectively looked at power and said: ENOUGH- NOT ON OUR WATCH - not a minute longer. If we ever stood together and said to power: No justice for our sisters? THEN no peace from the sisterhood. They’d have no choice but to give us justice. When the media vilifies Nia- as They will since she’s black- call them out. Tell them enough, for God’s sake. When they excuse the terrorist- as they will since he’s white- call them out. Tell them no: we’ll go ahead and call a terrorist, a terrorist. Demand justice for Nia. Stand with our black sisters. Women: We’ve gotta love each other or die.

A post shared by Busy Philipps (@busyphilipps) on

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles