#MeToo liikumine on jõudnud nunnadeni, kes paljastavad preestrite poolset seksuaalset ahistamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katoliku nunnad
Katoliku nunnad Foto: Stefano Rellandini / Reuters/Scanpix

Möödunud aastal filmimekas Hollywoodis alguse saanud seksuaalse ahistamise vastane #MeToo liikumine on jõudnud katoliku nunnadeni, kes viimasel ajal aina sagedamini annavad avalikkusele ja Vatikanile teada preestrite ja teiste katoliku kiriku vaimulike kohta, kes neid on seksuaalselt ahistanud ja vägistanud.

AFP teatel on katoliku kirik tegelenud aastakümneid pedofiilidest preestrite juhtumitega, kuid katoliku kirikuga seotud naiste ja nunnade ahistamisest on vaikinud.

Katoliku preestrid
Katoliku preestrid Foto: Valery Sharifulin / Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Kuid läänemaailma haaranud #MeToo liikumise valguses on ka noviitsid ja nunnad hakanud teatama ahistamisjuhtumitest, mille ohvrid nad on olnud.

Nunnade sõnul ei olnud see veel näiteks viis aastat tagasi võimalik, sest katoliku kirik vaikis sellised juhtumid maha või eitas neid. 

Katoliku nunnad
Katoliku nunnad Foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP/Scanpix

Möödunud nädalal esinesid Tšiili televisioonis nunnad, kelle sõnul on nad kannatanud mitu aastat preestrite seksuaalse ahistamise tõttu. Nunnade sõnul on nad üritanud selle probleemiga pöörduda Tšiili katoliku kiriku juhtide poole, kuid neid ei ole kuulda võetud.

India katoliku nunn tegi teda ahistanud ja vägistanud preestri kohta politseisse avalduse ja India politsei asus seda uurima.

Euroopas asuvas kloostris elav nunn sõnas uudisteagentuurile AP, et ta käis pihil ja preester vägistas ta pihitoolis. Ta sattus veel teist korda vägistamise ohvriks, kuid siis vägistas teda teine preester. Need juhtumid leidsid aset aastakümneid tagasi, kuid ta ei julgenud neist varem rääkida, sest mõlemad mehed olid kirikus ja katoliiklaste seas lugupeetud.

Katoliku nunn pihtimas
Katoliku nunn pihtimas Foto: NOAH SEELAM / AFP/Scanpix

Preestrid ja teised katoliku kiriku pühad isad on aastakümnete jooksul pannud toime mitmeid seksuaalkuritegusid, kuid vaid väike osa neist on jõudnud avalikusse. Vatikan ei soovi eriti nendega tegeleda, sest need rikuvad katoliku kiriku mainet.

Preestrid
Preestrid Foto: Ariel Schalit / AP/Scanpix

Vatikani teatel on nii mungad, preestrid kui nunnad andnud tsölibaaditõotuse ja selle tõttu on nendevahelised seksuaalsuhted keelatud.

Samas on teada mitmeid juhtumeid, milles kirikukogukondades ja kloostrites on moodustunud munga ja nunna või preestri, piiskopi või isegi kardinali ja nunna paarid.

2013. aastal kirjutas üks katoliku kiriku preester oma kirjas, et tal on nunnaga romantiline suhe. Katoliku kirik tundis selle juhtumi vastu huvi, kuid kuna mees seda salgas, siis edasi ei uuritud.

AP teatel peetakse katoliku kirikus naisi seni alaväärsemaks kui mehi. Naistel on õigus saada noviitsiks, nunnaks ja abtissiks, kuid mitte preestriks, piiskopiks ega kardinaliks, paavstiks saamisest rääkimata. Samas luteri ja anglikaani kirikus on üsna palju naisvaimulikke.

Viimastel aastatel on sõltumatu katoliiklik organisatsioon Roman Catholic Womenpriests pühitsenud naisi preestriteks, kuid Vatikan ei ole neid tunnistanud.

Katoliku kiriku seksuaalseid ahistamisi ja vägistamisi uurinud sotsiaalteadlase Karlijn Demasure teatel on üsna paljud noviitsid ja nunnad kloostris elades rasestunud. Suur osa neist on teinud abordi, kuid on ka neid, kes on lapse sünnitanud ja kloostrist lahkunud või lapse lapsendada andnud.

Nunnad ja piiskop
Nunnad ja piiskop Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP/Scanpix

Uurija teatel elatakse katoliku kloostrites tegelikult üsna vaba seksuaalelu, seda teevad eelkõige preestrid.

1990. aastatel tegi sotsiaalteadlasest katoliku nunn, iirlanna Maura O´Donoghue 23 riigi kohta uurimise, mis näitas, et ainuüksi ühes kloostrikoguduses rasestus kuue aasta jooksul 29 nunna.

O’Donoghue sõnul peavad preestrid, piiskopid ja kardinalid nunni puhasteks seksipartneriteks, sest need naised tavaliselt ei seksi, neil ei ole suguhaigusi ega HI-viirust.

O’ Donoghue raport oli mõeldud vaid Vatikanile, kuid see lekkis 2001. aastal  meediasse. Vatikan ei kommenteerinud seda siis ega ole seda teinud ka hiljem.

#MeToo liikumise eestvedajad soovitavad katoliku kiriku naisliikmetel ja nunnadel olla julgemad, seista enda eest rohkem ja tuua esile aastakümnete pikkune ahistamine nagu seda on teinud mitmed tuntud näitlejannad ja teiste elualade esindajad.

Katoliku nunnad ja ihukaitsja
Katoliku nunnad ja ihukaitsja Foto: MARVIN RECINOS / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles