Anders Melts: tumemuusikas saab end leida ja samastuda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivalikorraldaja Anders Melts tunneb vajadust kuuldud head kraami teistega jagada.
Festivalikorraldaja Anders Melts tunneb vajadust kuuldud head kraami teistega jagada. Foto: Gerty Villo

Laupäeval astuvad Tallinnas Tapperi lavale kaheksa karmi muusikat mängivat bändi, et maha pidada Eesti ainus ja järjekorras kolmas tumemuusika festival Body Machine Body (BMB).



Festivali hing, R2 saatejuht, pidudesarja «Beats From The Vault» korraldaja muusik Anders Melts rääkis, mida tumemuusika endast kujutab ja kuidas meie oludes paratamatult nišipublikule mõeldud muusikapeo korraldamise köögipool välja näeb.

Tumemuusika pole just kuigi sageli kasutatav väljend. Mida sellega tähistatakse? Kes on selle tuntumad esindajad maailmas ja Eestis?

Eks see ole kohati sama segane värk kui raskemuusika näiteks. Selle all võib mõista väga palju ja vägagi erinevaid asju. Nagu raskemuusika võib olla paljude jaoks metal või rock ja teistele klassikaline muusika, nii ka sellega. Sinna alla võib ju minna doom jazz, dark-ambient, teatav folk või siis teisalt industrial, dark-electro või EBM (electric body music).

Maailma mastaabis kedagi välja tuua on raske, sest see valdkond on tõesti ääretult suur ja ka tuntud tegijaid on palju. On väga hea meel, et lõpuks on meil ka oma bände tekkinud. Mainiksin ära bändid Pedigree, Freakangel, Sinine, Evestus. Veidi electro’ma poole pealt Mimicry ja Fuck Yuo I Am A Robot.

Väga soovitan tutvust teha stiilipuhta noore electro-industrial-bändiga Error: Success, ja kuidas ma saaksin jätta mainimata oma kasvandiku Forgotten Sunrise’i.

Korraldad Body Machine Bodyt juba kolmandat aastat, mis on meie oludes päris julge ettevõtmine. Kust said festari idee ja kui suur on publiku huvi? Kes sellist muusikat peamiselt kuulavad?

Olen niikuinii oma tegemistes suhteliselt enesetapjalik, jäärapäine ja samal ajal ka sihikindel. Kui midagi pähe võtan ja esimesed löögid ära ei tapa, siis katsun asja vedada aastaid, kui mitte kogu oma eluaja. Kui olen midagi head ise kuulnud-näinud või loonud, tunnen vajadust seda teistega jagada.

Publiku huvi kasvab. Kõik, kes käinud, on väga rahule jäänud ja head sõna levitanud. Selle üle on hea meel.

Kuna teenin päevatööna juba aastaid leiba muusikaäris Lasering, kohtan tihtilugu ka täiesti «kapis olevaid» industrial’i ja synthpop’i fänne, keda ei näe kunagi üritustel ega kontsertidel, ehk tegelik kuulajaskond paistab olevat tunduvalt suurem kui silmaga nähtav osa.

On teismelisi, kes alles avastavad muusikat ja kellele tumemuusika tundub vastukaaluks mainstream’ile põnev ja tavapäratu, ning on ka keskealisi, kes on oma hinge sidunud sellise muusikaga ja leidnud selle endale meelepärase olevat. Inimene otsib terve elu ja selles muusikas, mis ütleb tihti ka ilma sõnadeta palju, on tore end leida ja samastuda.

Kui kerge või raske on maailmanimesid meile esinema tuua? Kuidas läksid läbirääkimised seekordsete BMB esinejatega?

Bändid tahavad meile esinema tulla küll, aga nad ei kujuta ette, kui väike on meie fännidering ja kui vaene on rahvas. Enamikule neist suudaks piletimüügist vaid sõidu kinni maksta, aga otsi artisti, kes vaid selle eest siia tulla tahaks. Siis jutt muutub või ei vastata enam kirjadele.

Sponsoreid aga ei ole ja kultuurkapitali jaoks pole see ka mingi sihtgrupp ehk nii tulebki nahast välja pugeda, et midagi teha, vajadusel une ja leiva arvelt.

Seekordsete esinejatega läks suhteliselt ladusalt. Need, kellega ei läinud, lihtsalt ei esine. Igatahes olen jube uhke selleaastase line-up’i üle – puhas kuld nii meilt kui mujalt. Kõik artistid teevad laivi ja on tundega valitud. Korraldajad tahavad ise küll vist pea iga artisti ajal esireas olla nagu eelnevatelgi aastatel.

Kas BMB tuleb järgmisel aastal taas?

Väga loodan, et jah. Plaan on ikka ajaga seda kasvatada, muuta pikemaks ja veelgi rahvusvahelisemaks nii esinejate kui külastajate osas.

Selles kõiges mängib aga suurt rolli publik. Eelmisel aastal oli ikka super pärast kuulda, kuidas nii mõnedki pidasid seda parimaks siseürituseks, kus nad käinud on, ja ka Soomes on sõna laiali läinud.

Mõned põhjanaabrid tulevadki juba kolmandat aastat järjest siia, sest neil seal pole sellist festarit ning Tapperist kui klubist ollakse alati vaimustuses. Meie publik on ära hellitatud – tihti ei osata enam näha head, vaid ainult seda, kui mõni õllesort baarist otsa on saanud.

BMB festival

Festival toimub 15. oktoobril Tallinnas klubis Tapper. Tumedale ning peamiselt elektroonilisele muusikale pühendatud festivali korraldatakse kolmandat korda.

Esinejad:

•    Millimetric (Prantsusmaa)

•    Detritus (Suurbritannia)

•    Oldschool Union (Soome)

•    Pedigree (Eesti)

•    Kuroshio (Soome)

•    Holzkopf (Kanad)

•    Mimicry (Eesti)

•    Error: Success (Eesti)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles