TEST: Poepiparkoogid näevad kaunid välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piparkook
Piparkook Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Head piparkoogid on niisugused, mis on parajalt magusad, veidi vürtsikad ja kaunilt glasuuritud, pole liiga kõvad ega ka liiga muredad.

Sageli on enne jõule nii kiire, et pole mahti piparkookidega jännata. Siis polegi muud, kui seada sammud poodi.
Järva Teataja leidis Paide toidupoodidest viie tootja glasuuritud piparkooke, maitsevaheldust otsisime piparkookideks nimetatud pealtnäha küpsiselaadsetest maiustest.
Hindasime piparkooke kümne palli süsteemis, jälgides nii maitset kui ka välimust.
Maitsjad tunnistasid, et kui algul tunduvadki kõik piparkoogid omamoodi erilised, maitsevad lõpuks kõik ühtemoodi.
Nad mainisid sedagi, et jõulumaiused on liiga vara valmis küpsetatud ja seetõttu laos või poes seistes kõvaks kuivanud.

Kõige rohkem punkte kogusid Pere glasuuritud piparkoogid, mis on väljanägemiselt kõige lapselikumad ja maitselt kõige meeldivamad.
Samast tainast ja sama glasuuriga piparkooki on osta ka tõeliselt suure kauni südamena.
Kommentaarid: Ilusa välimusega. Maitseb. Kodune välimus – part, seen ja karu. Võrreldes teistega maitse piparkoogilikum ja glasuur maitsvam. Saab sõbra ära petta ja väita, et eile õhtul küpsetasin.
Tugev kõrvetatud suhkru maitse. Kui väikest ampsu tahad, pead ära lõhkuma. Ilus. Rohkem vaatamiseks kui söömiseks. Glasuuri puhul häirib toiduvärvi rohkus, mürgine mulje jääb. Mõnusalt vürtsikas. Tõeline piparkook.
Keskmine hinne: 6,8 punkti.

Peaaegu sama head olid Liivimaa Pagari piparkoogid, mida oli pakis kolmes suuruses ja kujus ning mille eripära võrreldes teistega oli see, et midagi väga häirivat ei osanudki keegi nimetada
Kommentaarid: Natuke liiga magusad, aga muidu väga head. Värv tumedam kui teistel. Päris hea maitsega. Hea, et kolmes suuruses. Päris mõnus. Õhukesed. Tundub jahune. Glasuurimaitse jääb domineerima. Kui oleks vähem glasuuri, oleks päris mõnus tume piparkook.
Keskmine hinne: 6,6 punkti.

Veidi üllatuslikult tulid kolmandaks glasuurita Pere piparkoogid, mille olemus jäi küpsiste ja piparkookide vahele. Hindajaid võlusid küpsiste kujundid.
Kommentaarid: Tegelikult on need küll rohkem küpsised kui piparkoogid, aga maitse on väga hea. Välimuselt meenutavad väikseid ilma glasuurita piparkooke. Ilusad vormid. Armsad kujundid. Isegi suitsupääsuke!
Väga muredad ja head süüa. Kuidagi nagu liiga küpsis, aga ikkagi hea. Piparkoogimaitseline küpsis.
Nimetaks selle ümber jõuluküpsiseks. Kujud on kenad ja lastesõbralikud. Ka hamba all head sõmerad, kuigi eeldatavasti piparkoogimaitse hajub tavalise küpsise maitseks. Küpsis, mitte piparkook. Hea mure küpsis. Seda on kõige parem näksida. Pehmed. Maitseb hea. Glasuuri polegi vaja.
Keskmine hinne: 5,4 punkti.

Keskmiselt heaks peeti Europagari piparkooki, mida on osta ühekaupa ja mis eelkõige võlub kauni kujundusega, ent on siiski piparkoogi kohta harjumatult mure.
Kommentaarid: Kõige kaunima välimusega, aga piparkoogiks liiga pehme. Hea kinkida vanaemale. Maitse isegi liiga mahe. Ei meeldi eriti. Liiga mure. Pilt on ilus. Hea kaunistuseks riputada.
Väga mure, nagu liivatainaküpsis. Piparkoogi maitset ei ole. Maitseb nagu suhkruküpsis. Erksavärviline glasuur tundub mürgine. Ei ole hea maitsega. Pisut nagu kopitanud.
Keskmine hinne: 3,8 punkti.

Viiendaks hindasid testijad Kalevi piparkoogid, mis on samuti glasuurimata, kõik ühe ümmarguse küpsise kujuga. Sellised, mida Kalev mõnikord jõulupakkidesse lisab.
Kommentaarid: Jällegi küpsised, aga peale suurt testimist tunduvad ka need ühed parimad. Täitsa tavaline «mängupiparkook», millel on piparkoogiga vähe pistmist. Meenutusi piparkoogist. Tavalised präänikud, kuigi värvilt piparkoogid. Võivad vanaemal olla head teevees leotada. Vürtsi on, aga muidu jahune.
Keskmine hinne: 3,6 punkti.

Kuues oli Pihlaka suur piparkook, mis jäi meelde paksuse ja erilise maitsega.
Kommentaarid: Paksuselt sama, mis kaks tavalist üksteise peale pandud piparkooki. Maitsel pole viga, kuigi tundub, et söön pehmet tainast. Liiga paks ja liiga paksult glasuuri – see teeb piparkoogi kivikõvaks.
Ei saa murda. Mingi maitse käib üle. Näeb robustne välja. Tuim. Nagu safranit oleks, lõpuks jääb suhu pipratera. Jahune, liiga tugev ingverimaitse. Glasuuri liiga paksult, murra või hambad ära. Liiga paks ja kõva glasuur, millel pole head maitset.
Keskmine hinne: 3 punkti.

Kõige vähem said punkte OÜ Saare Leib piparkoogid, mida iseloomustasid magus maitse ja lihtne kuju, mis ühtedele meeldis väga, teistele üldse mitte.
Kommentaarid: Huvitavalt kandilised. Liiga õhuke ja maitse pole suurem asi. Suhteliselt kõva. Magus, aga see on ka peaaegu ainuke maitse, mis suhu jääb. Ei ole piprane, täitsa tavaline, võiks vürtsikam olla. Tahaks kaunimaid vorme. Glasuuri tõttu käib suhkrumaitse üle. Maitsetu, palju õhku täis glasuuri, näeb lohakas välja. Maitse on tuimavõitu. Kaunistus on lohakas. Aga vähemalt saab hammustada.
Keskmine hinne: 2,8 punkti

PIPARKOOGID

Siirup
300 g suhkrut
1/2 l vett
1 kg suhkrut

300 g suhkrut sulatada pruunistumiseni, lisada kuum vesi (ettevaatust, võib pritsida!).
Segada, kuni suhkrukaramell on vees lahustunud, lisada 1 kg suhkrut ja keeta parajalt paks siirup.
Sellest kogusest saab umbes 1,7 kg siirupit.

Tainas
3 tl nelki
1 1/2 tl kardemoni
3 tl kaneeli
apelsinikoort
500 g võid
300 g hapukoort
6 munakollast
1/2 tl soola
4 tl soodat
2 tl sidrunhapet
2 kg jahu

Kuumale siirupile lisada peenestatud maitseained, kloppida ühtlaseks ja veidi jahutada, siis lisada tükeldatud või ja segada ühtlaseks.
Nüüd lisada hapukoor, munakollased ja sool, segada ühtlaseks massiks. 1/2 kg jahu hulka segada sooda ja sidrunhape, sõeluda jahu taignasse, lõpuks lisada ülejäänud jahu.
Sellest kogusest tuleb 4,8–5 kg tainast.
Allikas: internet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles