Cosmo kümme käsku HIV-ajastul

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terve Eesti Sihtasutuse juhataja Mairi Jüriska, Cosmopolitani moetoimetaja Ester Kannelmäe, Cosmo peatoimetaja Merle Liivak, Terve Eesti Sihtasutuse esindaja Laura Aaben.
Terve Eesti Sihtasutuse juhataja Mairi Jüriska, Cosmopolitani moetoimetaja Ester Kannelmäe, Cosmo peatoimetaja Merle Liivak, Terve Eesti Sihtasutuse esindaja Laura Aaben. Foto: Cosmopolitan

Hiljuti leidis aset ajakirja Cosmopolitan ja Terve Eesti Sihtasutuse korraldatud HIV- koolitus noorte naiste arvamusliidritele. Selle käigus selgitati osalejatele HIVi levikuga seotud probleemide tõsidust ja pandi kirja 10 käsku, mida HIV-ajastul järgida soovitatakse.

Cosmo 10 käsku HIV-ajastul:

1. Ainult mina ise vastutan oma tervise eest. Otsustan alati ISE kondoomi kasuks, nii nagu valin ise ka partneri. Lihtne!

2. Mõistan, et HIV-epideemia puudutab mind isiklikult, isegi kui ma ei näe ega tunneta seda enda ümber.

3. Tean, et HIV ei anna endast väliselt märku. Ilus, tark ja hea partner ei pruugi tähendada veel tervet partnerit.

4. Olen teadlik, et HIV levib üha enam seksuaalsel teel ja pooled HIV-positiivsed Eestis ei tea, et nad kannavad viirust.

5. Kasutan ALATI uue partneriga kondoomi, ka suuseksi ja anaalseksi ajal. Juhul, kui ma pole seda teinud, lasen endale esimesel võimalusel teha HIV-testi. Arvestan, et HIVi peiteaeg on ligi kolm kuud.

6. Loobun partneriga kondoomist alles siis, kui oleme mõlemad HIV-testitud ja terved.

7. Kui mina ja mu püsipartner pole HIV-testi teinud, siis läheme seda kohe tegema. Testimine ei tähenda usalduse puudumist oma partneri vastu.

8. Lepin oma partneriga kokku, et kõrvalhüppe korral on kondoom nii minu kui tema kaitseks hädavajalik.

9. Kui minu hea sõber või kolleeg osutub HIV-positiivseks, siis toetan teda ja tean, et ta ei ohusta mind.

10. Räägin HIV-epideemiast ja selle ohtudest kõigile, kellest hoolin.

HIV-koolitusest võtsid osa noorte naiste trendisuunajad, teiste seas muusikud Eda- Ines Etti, Mai Leemet ja Jana Kask, moedisainerid Karolin Kuusik, Ester Kannelmäe ja Liisi Eesmaa, kergejõustiklane Ksenija Balta, saatejuht Elis Aunaste, MTV Eesti juht Karoli Hindriks ja fotograaf Laura Kallasvee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles