Prantslaste maja tabas 4,5 miljardi aasta vanune meteoriit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslaste maja tabas munasuurune meteoriit
Prantslaste maja tabas munasuurune meteoriit Foto: SCANPIX

Prantsusmaa pealinna Pariisi lähedal elav perekond tuli puhkuselt tagasi ja avastas oma suureks üllatuseks, et nende maja  katust on tabanud 4,5 miljardi aasta vanune munasuurune meteoriit.

Teadlaste sõnul on see esimene kord, mil Pariisi lähedalt midagi sellist leitud on, edastab AFP.

Kuid saatusel oli vingerpuss varuks, sest Pariisi eeslinnas Draveilis elav perekond kannab perekonnanime Comette, mis mõnevõrra on sarnane prantsusekeelse sõnaga «comète» (komeet, sabatäht).

Pere sõnul võis meteoriit kukkuda paar nädalat tagasi, kui nad puhkusel olid.

Nad said komeedi jälile alles siis, kui katus hakkas vihmavett läbi laskma.

«Kutsusime katuseparandaja ja ta üllatus. Ta ütles, et katusekivi sellisel viisil lõhkumiseks on vaja Supermani. Ta arvas siis, et tegemist on meteoriidiga,» lausus 32-aastane Martine Comette.

Kosmiline kivi oli läinud läbi katusekivi ning jäänud klaasvilla pidama.

Mineraalide teadlane ja meteoriitide uurija Alain Clarion sõnas, et katusele kukkunud kivi puhul on tegemist kondriidiga. Kondriidid on ühed algelisemad Päikesesüsteemi kehad, mis sisaldavad kondreid ehk primaarse kosmilise aine tombukesi.

Clarion lisas, et munakujuline meteoriit on umbes 4,57 miljardi aasta vanune ning see 84 grammi kaaluv objekt pärineb Marsi ja Jupiteri vahelisest asteroidide vööst.

Prantsuse rahandusministeeriumis audiitorina töötava Martine Comette`i  arvates oli komeedi kukkumine nende majale sama ebatõenäoline nagu lotoga võitmine.

Prantsusmaa on neid riike, kuhu meteoriite langeb kõige sagedamini. Selle aasta juulis käivitati Bretagne`is pärast seda, kui turvakaamera meteoriidi langemise tabas, lausa meteoriidijaht.

Prantsusmaalt seni leitud meteoriitidest on suurim 148-kilogrammine kosmiline kivim, mis kukkus Edela-Prantsusmaale Montferreti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles