Siberi lumeinimesed on tegelikult neandertallased?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neandertallase rekonstruktsioon
Neandertallase rekonstruktsioon Foto: SCANPIX

Venemaal Siberis Kemerovo oblastis otsiti andmeid müütilise lumeinimese kohta.

Leiud olevat olnud sellised, mis panid teadlased pead murdma, kas ammu väljasurnuks peetud neandertallased võivad elus olla, kirjutab iltasanomat.fi.

«Kui nüüdisinimene maailma vallutas, hävitas ta samas oma lähima sugulase neandertallase. Kuid võimalik, et see liik ei surnud täiesti välja ja kaugematel aladel elab siiani,» lausus Vene uurija Igor Burtsev.

Burtsev arutles sellel teemal raadiojaama Voice of Russian saates, rääkides rahvusvahelisest lumeinimese otsimise ekspeditsioonist Kemerovo piirkonnas.

Eile teatas uurimisrühm, et nad leidsid Altai mägedest Azasskaja koopast ja selle lähedalt kindlad tõendid lumeinimese kohta.

Nende sõnul on tõendid kindlad 95 protsendi ulatuses.

Uurijate sõnul avastasid nad koopast magamispaiga, ebatavaliselt suuri jalajälgi, reviiri märke ning karvu. Lumeinimest ennast neil näha ei õnnestunud.

Kemerovo piirkonna ametnikud kinnitasid leidude autentsust.

«Vene teadlane Anatoli Gokin leidis osast uuritud jälgedest karvu, mis võivad kuuluda lumeinimesele,» seisis teates.

Samas ei ole Kemerovo täiesti sõltumatu allikas, kuna lumeinimene on selle piirkonna turismimagnetiks tehtud.

Peale Siberi on lumeinimese kohta teateid saadud ka mujalt mägistest piirkondadest. Eelkõige Himaalajast.

Kemerovo ekspeditsioonil osaleva ameeriklase Robin Lynni sõnul on ta lumeinimese olemasolus veendunud. Lynn lisas, et neid olendeid on nähtud ka ta kodukohas Michigani osariigi metsades.

Jaapanlased teatasid 2008. aastal mitmest lumeinimese nägemisest.

Kui neandertallased tõesti on nüüdisajani elus, siis peab neid Siberi mägedes ja metsades olema rohkem kui vaid paar isendit.

Kui populatsioon liiga väikeseks jääb, võib liik välja surra. Liigi elujõudu kahandab ka lähisugulaste vahel järglaste saamine.

Kui erakuna elavate lumeinimeste kogukonna suurus oleks kümme isendit, siis kaotaks liik iga põlvega mitu protsenti soodsatest geenidest. Sugulaste vahel paaritumine toob esile pärilikud haigused ning aegamööda kogukond hääbub.

Kui neandertallane tõesti on Siberis ellu jäänud ning seal viimased 30 000 aastat elanud, ka Nõukogude Liidu ajal, siis peaks seal lumeinimesi olema suurte kogukondadena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles