Video: maailma vanim inimene, kes oli jaapanlanna, suri 117-aastasena (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chiyo Miyako
Chiyo Miyako Foto: gerontology.wikia.com

Jaapani tervishoiuministeeriumi teatel suri 22. juulil maailma vanim inimene, kes samas oli ka maailma vanim naine, 117-aastane jaapanlanna Chiyo Miyako.

CNNi teatel sündis Miyako 22. mail 1901 ja temast sai 21. aprillil 2018 pärast eelmise kõige vanema naise Nabi Tajima surma maailma kõige vanem naine.

Nabi Tajima
Nabi Tajima Foto: Kyodo / Reuters/Scanpix

Miyako oli Kanagawa prefektuuri kõige vanem elanik kuni oma surmani.

Chiyo Miyako
Chiyo Miyako Foto: gerontology.wikia.com

Miyako pere teatel oli naine oma kõrge vanuse kohta üsna hea tervise juures, ta sai kõigest aru, mida talle öeldi ja ta suhtles meeledi.

Kanagawa prefektuuri hooldekodus elanud Miyakole meeldi tegeleda galligraafiaga, ta lemmiktoidud olid shushi ja angerjas ning ta jõi iga päev klaasitäie punast veini.

Chiyo Miyako abikaasa Shoji Miyako, kes suri temast märgatavalt varem, töötas aastakümneid Jaapani Raudteel. Naine, ta mees ja nende lapsed said selle tõttu Jaapanis odavamalt reisida ja nende pere armastas reisimist.

Guinnessi rekordite raamatu ja rahvusvahelise gerontoloogiainstituudi teatel läheb maailma vanima inimese ja naise tiitel järgmisele jaapanlannale, 2. jaanuaril 1903 sündinud Kane Tanakale. Ta elab Fukuoka perefektuuris asuvas hooldekodus. Hooldekodu esindajate teatel on see naine hea tervise juures, talle meeldib kaaslastega lauamänge mängida ja jalutada.

Kane Tanaka (paremal)
Kane Tanaka (paremal) Foto: gerontology.wikia.com

Tanaka teatel on ta pikaealisuse taga õnnelik pereelu, piisavalt und ja tervislik toitumine. Ta menüüs on alati olnud esikohal mereannid, mida Jaapani lähedastest vetest püütakse.  

Jaapani vanima mehe tiitel on Masazo Nonaka käes, kes sai 25. juulil 113-aastaseks.

Masazo Nonaka
Masazo Nonaka Foto: KYODO Kyodo / REUTERS/Scanpix

Jaapan on üks neid  riike, kus inimesed elavad väga vanaks. Eriti palju on üle 100-aastaseid Okinawal, kus iga 100 000 inimese kohta on 50 üle 100-aastast.

Jaapani tervishoiuministeeriumi teatel oli selle aasta veebruari seisuga Jaapanis 69 000 inimest, kes on 100-aastased ja vanemad. Neist 60 000 on naised ja 9000 on mehed.

Guinnessi rekordite raamatu andmetel oli maailma kõige pikaealisem inimene prantslanna Jeanne Louise Calment, kes sündis 1875 ja suri 1997, olles 122-aastane.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles