Ratsa rikkaks ei saa: TOP 10 skandaalsemat Ponzi pettust läbi ajaloo (1)

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Madoff New Yorgis.
Bernie Madoff New Yorgis. Foto: AFP / Scanpix

Ponzi pettus on lihtsa ülesehitusega. Pettuse läbiviija lubab investoritele lühikese ajaga teatud protsendiga investeeringu suurendamist. Aga sellist lubadust on kergem anda, kui sellest kinni pidada.

Ponzi pettuse läbiviija ütleb, et ta investeerib raha erinevatesse ettevõtetesse ja maksab siis raha investorile tagasi. Aga tegelikult maksab ta raha investoritele teiste investorite rahadest tagasi. Kui aga lubadusest kinni peetakse ja investeering suureneb, siis jäetakse raha sisse, et see veel suureneks.

Aga ühel hetkel läheb mull lõhki, inimene jääb vahele ning elud on rikutud.

Ponzi petiseid on läbi ajaloo palju olnud, aga need kümme meest on inimeste eludesse korraliku märgi maha jätnud.

10. CHARLES PONZI

Paljud majanduseksperdid ja -ajaloolased usuvad, et see itaallasest immigrant ei olnud esimene, kes seda pettust tegi, aga sellele vaatamata on see pettus just Charles Ponzi järgi nimetatud.

Ponzi lubas enda investoritele 45 päevaga 50% kasu ja 90 päevaga 100% kasu, ostes postikuponge ja tehes nendega äri. Hiljem tuli välja, et ta neid kuponge ei ostnud, kuid sai poole aastaga ikkagi miljonäriks, teenides selle ajaga 15 miljonit dollarit. 

Ponzi mõisteti pettuses süüdi ja veetis viis aastat vanglas. Ja seda vaatamata paljude inimeste vaesuspiirile ajamises.

Charles Ponzi
Charles Ponzi Foto: Wikimedia Commons

9. LOU PEARLMAN

Endine muusikaprodutsent Lou Pearlman töötas 1990. koos selliste bändide NSYNC, LFO ja The Backstreet Boysiga, kuid lisaks keelitas ka investoreid investeerima kahte tema asutatud ettevõttesse, mis eksisteerisid ainult paberil. Lisaks sellele võttis ta ka mitmeid pangalaene. Lou teenis kokku üle 300 miljoni dollari, kuid mõisteti hiljem 25 aastaks vangi.

Lou Pearlman
Lou Pearlman Foto: Ap / ScanPix

8. MICHAEL EUGENE KELLY

Michael Eugene Kelly pettis ligi 8000 pensionil olevalt inimeselt ja pensionärilt välja umbes 500 miljonit dollarit. 

Erinevalt traditsioonilistest Ponzi pettustest, kus ohvrid ei saa hiljem midagi tagasi, kogus Kelly aastate jooksul miljonite dollarite väärtuses kinnisvara ja muud vara. 

Kelly oli föderaalvalitsuse vahi all 2006-2012, kui ta vabastati 10 miljoni dollari eest koduaresti. Ta suri 2013. aastal jämesoole vähki.

7. GERALD PAYNE

Pastor Gerald Payne pidas 1990. aastatel kirikut, kus veenis 18 000 inimest talle kokku andma 20 miljonit dollarit. Payne ei võtnud neid kui annetustena, vaid ütles inimestele, et kahekordistab nende raha.

Tema jutt aga muutus, kui maksuamet ta kinni pidas. Siis ta ütles, et need ei olnud investeeringud, vaid annetused, mis on talle kui kirikupidajale seadusega lubatud.

Selline jutt aga ei läinud valitsusele peale ning talle määrati 27 aastane vanglakaristus. Tema kaasosaline, abikaasa Betty, saadeti 13 aastaks vangi.

6. SCOTT ROTHSTEIN

See endine jurist sai maha Florida osariigi suurima Ponzi pettusega, kui teenis kokku 1.5 miljonit dollarit. Rothstein kulutas raha 200 lukskellale, Bugattidele ja teistele autodele, tehes tehinguid isegi enda kuldse WC-poti pealt. Ta veenis investoreid panustama raha fabritseeritud struktuurüksustesse ja neile lubati kolme kuuga 20% kasu. 

27. jaanuaril 2010 tunnistas Rothstein end süüdi viies erinevas föderaalkuriteos ning sai karistuseks 50 aastase vanglakaristuse. Tema naine, kes püüdis juveele ning muud vara varjata, sai hiljem pooleteise aastase vanglakaristuse.

5. GARY GAUTHIER

Gary Gauthier on endine raadiosaatejuht, kes kasutas ametikohta ära, et aastatel 2005-2010 38 pensionärilt kuus miljonit dollarit kätte saada. Ta lubas neile 8-40% tagastust, kui nad kinnisvarasse investeerivad.

Ta jäi hiljem vahele ning teda süüdistati terves reas erinevates kuritegudes.

Gary Gauthier
Gary Gauthier Foto: The Richest

4. ADRIAAN NIEUWOUDT

Lõuna-Aafrikast pärit Adriaan Nieuwoudt 1984. aasta ilutoote pettus on väga sarnane ka püramoodiskeemile. Nieuwoudti firma müüs soovijatele pakette, mis sisaldasid taimi, millest sai hiljem erinevaid ilutooteid teha. Hiljem ostis firma klientidelt taimed tagasi, et nendest toota ilutooteid, mida ei eksisteerinud.

Kummalisel kombel ei küsinud keegi, miks firma ise neid taimi ei kasvata, selle asemel, et inimestele pakette müüa. Kuigi terve skeem paistab enam vähem seaduslik, siis probleem oli selles, et ettevõte ostis iga nädal vaid ühe paketi tagasi, olenemata sellest, kui palju pakette müüdi.

Adriaan Nieuwoudt lõpuks peatati, kui Lõuna-Aafrika Vabariigi valitsus luges tema tegevuse illegaalseks.

3. TOM PETTERS

Polaroid firma omanik Tom Petters pettis investoritel välja 3.65 miljonit dollarit, kui lasi neil investeerida elektroonikasse, mida ei eksisteerinud, ja mis Pettersi jutu järgi pidi müüdama suurtele firmadele, kes ei kavatsenud neid osta. 

Kuna Petters oli päris ärimees, kes omas päris firmasid, andis see talle legitiimsust juurde.

Petters jäi siiski vahele ning kannab praegu 50 aasta pikkust vanglakaristust.

2. REED SLATKIN

Firma Earthlink kaaslooja ning sientoloogia pastor Reed Slatkin alustas enda petuskeemiga 1986. aastal. Viisteist aastat kokku kestnud petuskeemiga, millega ta lubas investoritele 24% kasumit, teenis Slatkin kokku 592 miljonit dollarit. Paljudeks investoriteks olid tema kirikukaaslased.

Praeguseks on Reed Slatkin enda karistuse ära kandnud. Ta pääses vanglast 2013. aasta juulis.

1. BERNIE MADOFF

Kõigi aegade suurima Ponzi pettusega maha saanud Bernie Madoff varastas investoritelt kokku 65 miljardit dollarit ning teenis hiljem maksimaalse, 150 aasta pikkuse vanglakaristuse, mida ta nüüd kannab Raleigh vanglas.

Bernie Madoff alustas New Yorgis seadusliku finantsettevõtte juhtimist, kuid otsustas selle hiljem muuta tohutu suureks Ponzi pettuseks. 

Bernard Madoff
Bernard Madoff Foto: Wikimedia Commons

Bernie poeg Mark, kes isaga koos töötas, väitis, et ei teadnud isa tegemistest midagi, sooritas 2010. aastal enesetapu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles