TOP 5: kuidas vabaneda soovimatutest päevitusrantidest (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurk.
Kurk. Foto: JON NAZCA / Scanpix

Soovimatute päevitusrantidega on inimesed olnud hädas juba aastakümneid. Selle aja jooksul on välja mõeldud igasugu erinevaid põnevaid looduslikke vahendeid ja segusid, mille abil liigselt päevitunud nahka, väidetavalt, pleegitada saab.

Nii nagu ikka, tasub iga iluprotseduuri katsetamisel rakendada ettevatlikkust ja kainet meelt. Suurte nahaärrituse vältimiseks, tasub iga uut ainet enda kehal proovida väiksel alal, näiteks kukla taga või käe siseküljel, seeläbi välistad ootamatu allergiahoo või ülitundlikkusest tekkinud ärrituse suurel pinnal ja saad ärritajast hoiduda. Vajadusel konsulteeri juba ennetavalt oma arsti või apteekriga!

SIDRUNIMAHL

Tänu oma happelisusest tingitud pleegitavale toimele on sidrunimahl väga tugev ja efektiivne vahend soovimatu päevituse eemaldamiseks. Selleks, et happeline mahl nahka ei kahjustaks, soovitatakse seda segada meega. Mesi kaitseb ja niisutab nahka. Kui kasutad oma nahal puhast sidrunimahla kahjustad seda kindlasti ning loodetud tulemuste asemel saad kuiva ja kahjustatud naha. Kanna mee ja sidrunimahla segu päevitunud nahale ja hoia seda seal 15-25 minutit ning loputa korralikult leige veega. Ole ettevaatlik!

Sidrunid.
Sidrunid. Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

JOGURT JA KIKERHERNEJAHU

Väidetavalt üks parimaid viise, kuidas vabaneda ebaühtlaselt päevitunud jumest on segada kokku jogurt, kikerhernejahu ja sidrunimahla, kõike võrdsetes kogustes. Sellest tehtud pasta tuleks määrida soovimatult päevitunud kohtadele ning lasta olla nahal kuni täieliku kuivamiseni, seejärel loputa leige veega. 

Laps jogurtiga maiustamas.
Laps jogurtiga maiustamas. Foto: Caro / Andreas Teich / Caro / Andreas Teich

KURK

Loomulikult kõrge veesisalduse ja rohkelt C-vitamiini sisaldav kurk on ideaalsed, et naha eest hoolitseda ja ühtlasi ka soovimatute päevitusrantidega võidelda. Püreesta mõned kurgiviilud, kuni saad pastalaadse tulemuse ja kanna see soovitud piirkonnale kahekümneks minutiks ning loputa veega. 

Kurk.
Kurk. Foto: JON NAZCA / REUTERS

KARTUL

Kartulit kasutatakse tihti, et ravida põletada saanud nahka, aga väidetavalt on sellest abi ka halva päevituse pleegitamiseks. Aseta kartuliviilud soovitud piirkonnale ja oota 15 minutit. Mitmetes foorumites on tulemused aga väga vastakad - ühed kiidavad kartuli kasutamist taevani, et on soovimatutest päikeserantidest kiiresti ja vaevata vabanenud. Samas on mitmed saanud vastupidise kogemuse ning kartulile omasest parkainest hoopis tumedama naha saanud. 

Kartul.
Kartul. Foto: MAKSIM BLINOV / Sputnik

PIIMAKOOR

Koor toidab, niisutab ja valgendab nahka. Soovimatu päevituse eemaldamiseks sega veidi koort umbes 1/2 supiluskika kurkumiga ja sega, kuni tekib ühtlane pasta. Seejärel kanna segu soovitud kohtadele ja jäta kahekümneks minutiks mõjuma. Loputa leige veega. 

Siiami kass piimaga maiustas. 1960dad.
Siiami kass piimaga maiustas. 1960dad. Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles