Prantsuse linnapea kehtestas sääskedele keelu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsed
Sääsed Foto: Paulo Whitaker / Reuters/Scanpix

Prantsusmaa lääneosas Maine-et-Loire'i departemangus asuva Briollay väikelinna linnapea kehtestas sääskedele keelu, kuna need vereimejad on igal suvel suureks nuhtluseks.

André Marchandi sõnul tuli astuda sääskede vastaseid samme, sest juunis olnud sajud ja Sarthe’i jõe üleujutus panid sääsed vohama, teatab thelocal.fr.

Sarthe jõgi Prantsusmaal
Sarthe jõgi Prantsusmaal Foto: Wikipedia.org

Linnapea teatel sai ta elanikelt kümneid kirju, milles nad kurtsid suurte sääseparvede üle.

«Ega mul muud ei jäänud üle, kui anda sääsekeeld, sest füüsiliselt ei ole sääski võimalik eemale peletada. Elanikud peaks saama aru, et ükskõik kui palju keelde ka ei antaks, ei kao sääsed mitte kuhugi. Võib olla sääsekeeld mõjub nagu platseebo ja inimesed ei tunne enam nii palju sääsehammustusi. Igatahes pidas enamik minu sääsekeeldu naljakaks ja mõistis, et nende soov sääskedest täielikult vabaneda on utoopiline,» selgitas Marchand.

Lisaks keelu kehtestamisele, pandi linnapea käsul Briollaysse üles sääselõksud, mille abilsaab reaalselt sääskede arvu vähendada.

Lõksudes on feromoonid, mis sääski ligi meelitavad ja need pika tundlaga kahetiivalised hukuvad süsinikdioksiidi tõttu.

Sellised sääselõksud on nii linna haljasaladel kui eraaedades.

«Kuna sääski on ikka üsna palju, siis tuleb veel lõkse üles seada, sest suvi kestab pikalt,» jätkas linnapea.

Verd täis sääsk
Verd täis sääsk Foto: / AP/Scanpix

Marchand tunnistas, et kuigi on nad lahingut võitmas, ei tähenda see, et sõda võidetakse.

«Sääsed on järgmisel aastal arvatavalt tagasi. Nende vohamist soodustavad juunikuised paduvihmad ja üleujutused,» nentis linnapea.

Lisaks läänesosas asuvale Briollayle on samasugune sääseprobleem veel paljudes Prantsuse paikades. Sääski on palju siis, kui niiskele ja vihmasele juunile järgneb väga soe ja kuiv juuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles