Milline nägi välja peast ilma jäänud Canterbury peapiiskop?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milline nägi välja peast ilma jäänud Canterbury peapiiskop?
Milline nägi välja peast ilma jäänud Canterbury peapiiskop? Foto: SCANPIX

Canterbury peapiiskop sai oma pea tagasi 630 aastat pärast seda, kui vihased talupojad tal selle maha raiusid.

14. sajandil elanud Simon of Sudbury kolju ja ta pea 3D-rekonstruktsioon on näitusel Suffolkis Sudbury St. Gregory kirikus, kirjutab Discovery News.

«Kui inimesed ta peakoopiat näevad, ehmatab see neid. Teda on võrreldud selliste tegelastega nagu Spock ja Shrek. Pea järgi võib oletada, et peapiiskop oli suur mees,» sõnas Dundee ülikooli krimiteadlane Adrianne Barker.

Simon of Sudbury oli Londoni piiskop, enne kui temast 1375. aastal Canterbury peapiiskop sai.  Ta kroonis 1377. aastal Westminister Abbeys Inglise kuningaks Richard II.

Kolm aastat hiljem sattus Inglismaa lordkantsleriks saanud pehme loomuga peapiiskop talupoegade viha alla.

Lordkantsler lisas maksukoormust ja see tõi 1381. aastal kaasa talupoegade ülestõusu. Talupojad vedasid mehe ta Tower Hilli kodust välja, lõid tal pea maha ning riputasid selle Tower Bridge`i sillale vaia otsa.

Kinnitamata andmetel võttis selle pea üks Sudburyst pärit mees ning viis selle oma kodukohta.

Peapiiskopi keha maeti Canterbury katedraali, kuid pea on juba sajandeid olnud Sudbury St. Gregory kirikus.

Teadlastele hakkas see pea huvi pakkuma ning esmalt tehti ta osaliselt mumifitseerunud koljust skaneering. See paljastas, kui julmalt ta tapeti.

«Skaneering näitas, et tegemist võis olla ühe löögiga, mis lahutas pea kehast vaid poolenisti, see seiskas hingamise. Samas ei saa kindlalt öelda, et veel lööke ei tehtud,» lausus Barker.

Barker tegi ka lehekülje, kus ta kirjeldab pea rekonstrueerimist samm-sammult. Peapiiskopi pea taastamisel kasutati kriminalistikas ohvrijäänuste taastamise võtteid.

«Meie jaoks oli kõige kummalisem see, et kolju oli temavanuse mehe kohta võrdlemisi väike. Samas oli ta kehalt väga suur,» lisas uurija.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles