Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Rainer Sarneti draama «Idioot» maailmaesilinastus toimub Busani filmifestivalil

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Elu24
Copy
Rainer Sarneti draama “Idioot” maailmaesilinastus leiab aset oktoobri alguses A-kategooria festivalide hulka kuuluval Busani filmifestivalil
Rainer Sarneti draama “Idioot” maailmaesilinastus leiab aset oktoobri alguses A-kategooria festivalide hulka kuuluval Busani filmifestivalil Foto: Eesti Filmiarhiiv

Kolmapäeval, 12. oktoobril toimub Coca Cola Plazas Eesti uue mängufilmi «Idioot» pidulik esilinastus.

Rainer Sarneti draama «Idioot» maailmaesilinastus leiab aga aset oktoobri alguses A-kategooria festivalide hulka kuuluval Busani filmifestivalil, mille võistlusprogrammi film valiti.

Lõuna-Koreas toimuvat Busani festivali peetakse Aasia üheks olulisemaks filmisündmuseks, mida külastab igal aastal pea 200 000 inimest ning mida hinnatakse kõrgelt tugeva ja uutele talentidele suunatud filmivaliku poolest.

Tänavu 6. - 14. oktoobril toimuvale festivalile sõidavad filmi esitlema režissöör Rainer Sarnet ja operaator Mart Taniel.
 

Eestis esilinastub «Idioot» 12. oktoobril ning seejärel hakkab film jooksma Tallinnas Coca-Cola Plazas (venekeelsete subtiitritega), Artises (inglisekeelsete subtiitritega), Sõpruses ja Tartus kinos Cinamon.

Maakondlikult korraldatakse filmile vaid ühel päeval (Jõhvis kahel päeval) toimuvad linastused. Sellise linastumisgraafiku eesmärk on väärtustada kodumaist filmikunsti ja elavdada kohalikku kultuurielu.

Argise kinoskäigu asemel on filmiloojate sooviks muuta see sündmus erakordsemaks ning igal linastusel teeb filmile sissejuhatuse ka mõni «Idioodi» näitleja või meeskonnaliige.
 

Fjodor Dostojevski samanimelisel romaanil põhineva «Idioot» jutustab naiivsest vürst Mõškinist, kes asub päästma hukatusse minna otsustanud naise hinge.

Sarneti käsitlust «Idioodist» võib vaadelda kui kirglikku ja põletavat armastuslugu või filosoofilist jutustust inimesest, kelle vahetu käitumine tekitab teistes rahutust ja häbi ning igatsust headuse järele. Film on üles võetud Narvas Aleksandri kirikus, Tallinnas Dominiiklaste Kloostris ja Mustpeade majas.


«Idioodis» mängivad Risto Kübar, Katariina Unt, Tambet Tuisk, Ain Lutsepp, Tiina Tauraite, Ülle Kaljuste, Ragne Veensalu, Taavi Eelmaa, Juhan Ulfsak jt. Filmi operaator on Mart Taniel, monteerija Tambet Tasuja, helilooja Ülo Krigul, kunstnik Jaagup Roomet, kostüümikunstnikud Jaanus Vahtra ja Riina Põldroos ning produtsent Katrin Kissa.

 

IDIOOT TREILER from Homeless Bob on Vimeo.

Tagasi üles