Soome lahest leiti Peeter I laeva vrakk?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter I monument
Peeter I monument Foto: SCANPIX

Soome lahe põhja plaanitava gaasitrassi teelt leiti oletatavalt Peeter I laevastikku kuulunud laeva vrakk.

Vraki avastasid Venemaa allveearheoloogid, kes laevajäänuse täpsemat asupaika siiski ei paljastanud, edastab STT.

«Laeva kuju lubab oletada, et see on ehitatud umbes 1710. See uppus, olles teel Soome,» sõnas vraki leidnud arheoloog Sergei Kobõljanski.

Kobõljanski juhatab projekti Venemaa merepärand.

«Laevavrakk on plaanitava gaasitrassi teel. Meil on kavas saata Gazpromile palvekiri, et nad aitaksid laevajäänuse merest üles tõsta,» lisas arheoloog.

Kui vrakk osutub oletatud laevaks, siis võis see alus osa võtta 1700 – 1721 peetud Põhjasõjast.

Arheoloogide arvates oli  see laev 1713. aastal teel Peterburist  Soome. Ajaloolased leidsid laeva uppumise kohta märkme Peeter I päevikust.

Peeter I ehk Peeter Suur (vene Пётр I Алексеевич, Пётр I ehk Пётр Великий) oli Vene tsaar 1682–1721 ja Venemaa Keisririigi keiser (Isamaa Isa ja Ülevenemaaline Keiser) 31. jaanuarist (20. jaanuarist) 1721. aastast kuni surmani.

Põhjasõda oli 1700–1721 Läänemerel ülemvõimu saavutamise eest peetud sõda. Selles võitlesid Rootsi vastu Moskva tsaaririik, Taani, Saksimaa, Poola ning hiljem, 1713 nendega liitunud Preisimaa ja Hannoveri suurvürstiriik.

Sõda lõppes Rootsi kaotusega, mis vormistati 1721 Uusikaupunki rahuga. Rootsi kaotas ülemvõimu Läänemerel ja Venemaa sai suurriigiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles